Alegeri în Bulgaria. Boiko Borisov se va întoarce la putere. A fost reținut de poliție în martie

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.10.2022 - 21:05
Boiko Borispv - FOTO: Captura Foto

Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor publicate la ieşirea de la urne, însă ar putea avea mai probleme în a găsi parteneri pentru a guverna, informează AFP şi Reuters.

SHARE

Partidul lui Borisov, GERB, este creditat cu circa 25% din voturi, fiind urmat de formaţiunea rivalului său centrist Kiril Petkov, "Continuăm Schimbarea", care ar fi întrunit în jur de 19% din voturi, potrivit mai multor exit-polluri, arată Agerpres.

Este a patra oară în numai 18 luni când bulgarii au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul - o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului în 1989.

De data aceasta, bulgarii au ieşit fără prea mare convingere - rata de participare a fost una istoric scăzută (25% la orele locale 16:00), la fel ca în noiembrie 2021 - şi într-o atmosferă sumbră, odată cu apropierea unei ierni umbrite de creşterea preţurilor şi de războiul din Ucraina.

În timp ce problema corupţiei endemice a ocupat dezbaterile în timpul fostelor alegeri legislative, insecuritatea economică a dominat de data aceasta campania, în condiţiile în care inflaţia a ajuns la 20% în Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE.

Imagine pătată

Însă imaginea lui Boiko Borisov este una pătată, puternic afectată de manifestaţiile în masă împotriva corupţiei care au avut loc în vara lui 2020. Borisov este izolat în cadrul clasei politice şi riscă să aibă dificultăţi în a găsi un partener de guvernare, subliniază analiştii.

Duminică, Borisov a îndemnat din nou alţi politicieni la o atitudine rezonabilă, declarându-se deschis tuturor celor care apără "locul Bulgariei în UE şi NATO".

Kiril Petkov a refuzat deja orice alianţă cu cel care în opinia sa întrupează "trecutul corupt" al Bulgariei.

Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, socialiştii (11%) şi Bulgaria Democratică (8%), partidul lui Petkov nu va avea destul deputaţi pentru a forma un guvern, estimează directoarea Institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova. Ea anticipează "lungi negocieri" şi nu se declară optimistă cu privire la perspectiva unei coaliţii stabile în Bulgaria, atât de "fragmentat" este Parlamentul.

GERB ar mai avea posibilitatea să se alieze cu partidul minorităţii turce MDL (între 12 şi 14% din voturi), sau chiar cu formaţiunea Vazrajdane (Renaşterea), ultra-naţionalistă şi apropiată Kremlinului (10%).

"O coaliţie este matematic posibilă, însă social inacceptabilă", din cauza puternicelor divergenţe între aceste trei forţe, subliniază Dimitrova.

Cu toate acestea, există o urgenţă, pentru că aceste crize în serie blochează reformele, frânează creşterea şi accelerează exodul tinerilor din Bulgaria, care a pierdut deja 10% din populaţia sa în ultimul deceniu.

Boiko reținut

Boyko Borisov, fost prim-ministru bulgar, a fost reținut, în martie 2022, într-o operațiune a poliției condusă de Parchetul UE, a anunțat Ministerul de Interne de la Sofia.
Alături de Boyko Borius au mai fost reținuți Vladislav Goranov, fost ministru de Finanțe, Menda Stoyanova, fosta șefă a comisiei bugetare parlamentare, și Sevdalina Arnaudova, consilieră a fostului premier bulgar.

„O operațiune de amploare este în curs de desfășurare în legătură cu 120 de cazuri ale Parchetului European din Bulgaria. Percheziții și confiscări sunt efectuate la numeroase adrese. Boyko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stoyanova și Sevdalina Arnaudova sunt în prezent reținuți”, a precizat Ministerul de Interne al Bulgariei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te