Biden sau Trump, cine va fi noul președinte al SUA? Sondajele dau un favorit clar

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.11.2023 - 19:27
Biden sau Trump, cine va fi noul președinte al SUA. Sondajele au un favorit clar Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Sondajele făcute în SUA arată clar cine va fi noul președinte al SUA. Americanii vor avea de ales între Biden și Trump.

SHARE

Americanii vor avea de ales între Biden și Trump la următoarele alegeri. Sondajele arată că există un favorit clar.

Cât de dezastruoase sunt cifrele din sondaje ale președintelui Joe Biden pentru democrați?

În prezent, președintele înregistrează un rating mediu de aprobare de 38,9 la sută. El se află în urma lui Donald Trump în sondajele naționale cu 2,3 puncte procentuale.

Și este, de asemenea, în urma lui Trump în cinci din cele șase state cheie ale Colegiului Electoral.

Dacă luăm toate acestea ca atare, concluzia firească este că oferta de realegere a lui Biden are mari probleme - ba chiar că, în prezent, este pe cale să piardă în fața probabilului candidat republican Donald Trump.

Biden sau Trump, cine va fi noul președinte al SUA? Sondajele au un favorit clar

Așa că, acum, democrații și comentatorii politici sunt implicați într-o dezbatere aprigă despre dacă să le luăm la justa valoare - și despre cât de multă panică în privința lui Biden este necesară în prezent.

Ca aproape fiecare nou președinte, Biden a început cu mult mai mulți americani care îi aprobau decât îi dezaprobau performanțele profesionale, datorită a ceea ce se numește perioada "lunii de miere".

Citeşte şi: Biden: „Trump reprezintă un extremism care ameninţă bazele republicii noastre”

Dar în a doua jumătate a primului său an de mandat, pe fondul retragerii haotice din Afganistan, al creșterii inflației și al reapariției pandemiei Covidiu, aprobarea sa a scăzut vertiginos. În cei doi ani care au trecut de atunci, nu și-a revenit.

Într-adevăr, cifrele lui Biden au fost remarcabil de stabile - de la sfârșitul anului 2021, media sondajelor FiveThirtyEight a arătat că între 38% și 43% dintre respondenții la sondaje îl aprobă.

Dar, prin aceeași măsurătoare, președinții recenți care au câștigat realegerea au avut cu toții o aprobare de peste 40 de procente în anii în care au fost aleși.

Sondajele care îl opun pe Biden lui Trump arată, de asemenea, sumbru pentru președinte în acest moment.

Mediile sondajelor de opinie ale RealClearPolitics arată în prezent că Biden este în urma lui Trump cu 2 puncte la nivel național, cu aproximativ 2 puncte în Michigan și Pennsylvania, și cu 4 până la 5 puncte în Nevada, Georgia și Arizona.

(Biden conduce doar într-un singur stat de influență, Wisconsin, cu aproximativ 1 punct).

Teorii

În discuțiile cu institutori de sondaje și politologi, am auzit trei teorii distincte despre cum să interpretăm aceste cifre.

O teorie: Biden o dă în bară - sondajele sunt un semnal de alarmă clar că președintele are defecte unice ca și candidat, iar un alt democrat s-ar descurca probabil mai bine.

O a doua teorie: Biden se confruntă cu un mediu dificil - alegătorii au decis că nu le place economia sau starea lumii și, în mod corect sau nu, el suportă greul.

Citeşte şi: Avocatul lui Trump, ordin să depună mărturie în fața marelui juriu care îl investighează pe Trump

Și o a treia teorie: Cifrele proaste ale lui Biden se vor îmbunătăți - alegătorii nici măcar nu sunt încă foarte atenți, iar pe măsură ce campania se va pregăti, președintele își va reveni.

Teoria pe care o credeți are implicații majore pentru strategia democraților de anul viitor - și pentru cât de confortabil ar trebui să fie partidul cu Biden să candideze din nou.

Miza alegerilor din 2024 este imensă, așa că merită să săpăm în argumentele despre ce anume se află la baza cifrelor proaste ale lui Biden.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te