Americanii vor avea nevoie de viză pentru Europa din 2024. Ce condiții sunt dacă mergeți în SUA

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.07.2023 - 18:12
Americanii vor avea nevoie de viză pentru Europa din 2024 (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: travelobiz

Americanii vor avea nevoie de viză pentru Europa din 2024. Ce condiții sunt dacă mergeți în SUA. Europenii care au fost în vacanță în Cuba descoperă că nu pot intra în SUA, din motive de terorism.

SHARE

Americanii vor avea nevoie de viză pentru Europa din 2024. Ce condiții sunt dacă mergeți în SUA. 

Cetățenii Statelor Unite puteau călători în țările din Uniunea Europeană timp de 90 de zile fără a cere permisiunea vreunui guvern, în afară de prezentarea unui pașaport la punctul inițial de intrare. 

Americanii vor avea nevoie de viză pentru Europa din 2024. Ce condiții sunt dacă mergeți în SUA

Dar zilele călătoriilor fără vize vor fi în curând o amintire, începând cu o dată nespecificată până acum, la începutul anului 2024.

Americanii și rezidenții din alte 62 de țări care beneficiază în prezent de vizite fără viză în Spațiul Schengen al UE vor trebui să plătească o taxă și să trimită o cerere online (inclusiv informații biometrice, experiență de lucru, condiții medicale și itinerarul inițial), apoi să treacă de o verificare a antecedentelor penale/de securitate, înainte de a pleca la drum, potrivit reason.com.

Sistemul european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS) va percepe 7 euro de cerere și va dura până la 14 zile pentru a lua o decizie.

Acesta este „răspunsul” Europei la un sistem pe care SUA l-au impus rezidenților din țările prietene din 2009, numit Sistemul electronic de autorizare a călătoriei sau ESTA, care percepe taxă de 21 USD și timp de răspuns de 72 de ore. 

La fel ca  ESTA, ETIAS ia această măsură din cauza atacurilor teroriste din Europa, ambele sisteme modificând noțiunea de „exonerare de viză” reciprocă a călătoriilor între țări cu încredere ridicată.

Recomandările de punere în aplicare ale Actului Comisiei „11 septembrie” din 2007 au obligat călătorii din țările cu scutire de viză (40 la număr) să trimită o cerere folosind un pașaport ce poate fi citit biometric, să ofere voluntar multe informații personale și să răspundă corect la o serie de întrebări potențial descalificatoare. 

De atunci SUA au impus și mai multe restricții, pe care mulți europeni le descoperă în această vară, spre supărarea lor. 

Mai întâi a fost excluderea din 2015 a cetățenilor cu dublă cetățenie - a unei țări cu scutire de viză și a doua cetățenie a Iranului, Irakului, Sudanului și Siriei - precum și a oricărei persoane (în afară de cei cu profesii selectate) care au vizitat oricare dintre acele țări, din 2011 în prezent. 

Apoi, în 2016, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a adăugat Libia, Somalia și Yemenul pe listă.

Vacanțele în Cuba dau interdicție pentru SUA

Începând din 2019, cetățenii țărilor cu scutire de viză care au vizitat Coreea de Nord din 2011 nu mai erau eligibili pentru tratamentul de scutire de viză.

Apoi, în august 2022 (pe baza unei decizii întârziate a Administrației Trump), Cuba a fost adăugată pe lista cu interdicții pentru cetățenii care au vizitat-o din 2021.

Citește și: Cel mai valoros pașaport din lume. Pe ce loc se află cel românesc și unde putem călători cu acesta

Sistemul de cerere ESTA a fost actualizat cu o întrebare de călătorie în Cuba chiar în luna iulie 2023.

Ceea ce pentru europeni li s-a părut un chestionar de rutină, administrat în mare parte de companiile aeriene, a produs acum rezultatul șocant că trebuie să cheltuiască 160 de dolari și să aștepte multe, multe luni pentru a obține (sau poate nu!) permisiunea de a călători în Statele Unite. 

Citește și: Premierul olandez Mark Rutte, opozantul intrării României în Schengen, iese din politică

Peste 300.000 de europeni din Spania, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Portugalia au vizitat Cuba în 2022, potrivit Guvernului cubanez.

Cum politicile de vize sunt, prin definiție, reciproce, este de așteptat ca sistemul european ETIAS să aplice aceleași reguli ca cel american.

Americanii care dețin dublă cetățenie în țările defavorizate, sau poate chiar cei care au călătorit în țări socotite generatoare de terorism, ar putea fi respinși să viziteze Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te