Americanii i-au lăsat pe ruși fără port la Marea Roșie

DE Adina Mutăr | 03.05.2021 - 20:43
Rușii rămân fără bază la nord de Port Sudan/Foto: britannica

Regimul sudanez a suspendat un acord cu Rusia pentru stabilirea unei baze navale în Marea Roșie și „orice nouă desfășurare a armatei ruse pe teritoriul ţării”, relatează Al Arabia.

SHARE

Sudanul a informat Rusia că suspendă un acord care oferea Moscovei permisiunea de a construi o bază navală chiar la nord de Port Sudan, principalul centru comercial al țării de la Marea Roșie.

Lucrările la acesta bază navală nu începuseră, iar acum acordul semnat între Rusia şi Sudan va trebui revizuit de Parlament.

Citește și

Biden merge mai departe decât Obama în ce privește Coreea de Nord, schimbă și abordarea lui Trump

Cele mai bogate șapte țări ale lumii vor un mecanism care să contracareze propaganda Rusiei

 

Rusia voia o bază navală rusească la Marea Roșie a Sudanului ca punct strategic pe linia navigabilă a coastei. În schimbul permisiunii de a înființa baza, Rusia se obliga să furnizeze statului african arme și echipamente militare.

Acordul ar fi permis Rusiei și staționarea de submarine nucleare


Ar fi fost a doua bază a Moscovei dincolo de granițe, după ce, în 2017, Rusia a semnat un contract de închiriere pe 49 de ani cu Siria pentru o bază în portul Tartus, la Marea Mediterană.

Acordul,încheiat pentru o perioadă de 25 de ani, ar fi permis Rusiei să staţioneze simultan până la patru nave ale Marinei Ruse, inclusiv submarine cu propulsie nucleară și o garnizoană formată de până la 300 de militari și personal civil, fără a include personalul care asigură securitatea bazei, toți având imunitate diplomatică.

Potrivit site-ului rusesc Avia.pro, Sudanul a luat decizia de a suspenda acordul de cooperare tehnico-militară cu Rusia după ce un grup de oficiali militari americani au făcut o vizită în această țară, avânsând „o ofertă mai bună”. 


Rusia încearcă de câțiva ani să stabilească un punct militar strategic pe coastele Cornului Africii. După ce Djibouti a respins o cerere a Rusiei, Kremlinul a apelat la Sudan pentru a-și reafirma prezența în regiune, pierdută în 1977, la închderea bazei sovietice din Somalia.

Sudanul are o poziție strategică pe o rută maritimă tranzitată de aproape 10% din mărfurile lumii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.