„Alianța antidolar” s-a reunit în Africa de Sud. Arabia Saudită, Emiratele pe lista extinderii BRICS

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.06.2023 - 19:38
Alianța BRICS, reunită în Africa de Sud-Foto: Profimedia Images

„Alianța antidolar” s-a reunit în Africa de Sud. Arabia Saudită, Emiratele se află pe lista extinderii BRICS. O întâlnire a miniștrilor de externe ai țărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - a avut loc vineri la Cape Town.

SHARE

„Alianța antidolar” s-a reunit în Africa de Sud vineri pentru a discuta și despre posibila extindere ce va fi anunțată în august.

Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, a declarat că Moscova este pentru extinderea alianței, dar că nu se grăbește să dezvăluie numele potențialilor candidați.

„Alianța antidolar” s-a reunit în Africa de Sud. Arabia Saudită, Emiratele pe lista extinderii BRICS

Acesta a subliniat, totuși, că „țările care doresc să se alăture blocului ar trebui să se abțină de la impunerea sau sprijinirea sancțiunilor anti-Rusia.

La 28 mai, Financial Times a raportat, citând New Development Bank, cunoscută și sub numele de banca BRICS, că „Riadul este în prezent angajat într-un dialog calificat” cu reprezentanții acesteia. 

Se pare că admiterea Arabiei Saudite ca nou membru al băncii a fost problema cheie, deși nedeclarată, a discuțiilor dintre Lavrov cu ministrul saudit de Externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, la Cape Town., potrivit Tass.

Găzduită de ministrul sud-african pentru Relații Internaționale și Cooperare Naledi Pandor, întâlnirea i-a reunit pe ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar, și ministrul adjunct chinez de Externe, Ma Zhaoxu.

Lavrov a declarat că admiterea de noi membri BRICS, inclusiv Arabia Saudită, este încă în discuție.

Citește și: Emiratele se retrag din Forța maritimă comună. „SUA n-au ripostat când Iranul ne-a capturat navele”

În afară de Arabia Saudită, la Cape Town au sosit și delegații din Iran și Emiratele Arabe Unite (UAE), care nu sunt încă membre.

Iranul a aderat și la Organizația de Cooperare de la Shanghai, proces ce va fi finalizat în iulie, după cum a declarat ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian.

Introducerea unei monede comune pentru țările blocului, pe agenda de lucru

Întâlnirea BRICS de la Cape Town a abordat, invariabil, introducerea unei monede comune pentru țările blocului, iar admiterea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite sau a altor țări bogate în resurse ar servi la slăbirea dolarului pe piața internațională, potrivit experților.

Citește și: Cum îşi rezolvă Rusia exporturile de carburanţi, sub embargou. Se foloseşte de un stat din Golf

Cel de-al 15-lea Summit BRICS va avea loc la Johannesburg în perioada 22-24 august, când vor fi anunțate și țările ce vor fi primite în bloc.

Referindu-se la afirmația că evenimentul va fi programat într-o altă țară, deoarece Curtea Penală Internațională a decis arestarea președintele rus Vladimir Putin pentru comiterea de crime de război în Ucraina, Pandor a declarat că „este o procedură standard pentru Africa de Sud de a oferi imunitate diplomatică participanților la summitul din august.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te