Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.09.2023 - 09:48
Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia. Piloții ruși au pus lumea la un pas de război după ce au tras două rachete într-un avion britanic cu un echipaj de 30 de militari.

SHARE

Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia din cauza „incompetenției piloților ruși și a centrului lor de comandă”.

Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant de tancuri și expert în arme chimice,  a criticat „incompetența nesăbuită, de necrezut” a forțelor lui Putin după terifiantul incident din largul coastelor Ucrainei.

Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia

Un avion spion Rivet Joint al Royal Air Force, neînarmat, cu 30 de oameni la bord, se afla în patrulare de rutină în spațiul aerian internațional în septembrie anul trecut, când a fost interceptat de două avioane de luptă rusești Su-27.

În timpul interacțiunii de 90 de minute, unul dintre avioane a tras două rachete în apropierea avionului RAF, după ce a pilot a crezut că are permisiunea.

Potrivit unei surse occidentale, pilotul a interpretat greșit cuvintele de la centrul de comandă „aveți ținta” ca permisiune de a trage.

Prima rachetă a fost lansată cu succes, dar nu a reușit să se blocheze pe țintă - sugerând că a fost o intenție reală de a doborî ținta, dar a eșuat. 

Însă cel de-al doilea pilot rus a înțeles ordinul și și-a interpelat colegul după ce a tras prima rachetă.

Potrivit surselor, al doilea pilot este auzit strigând la tovarășul său: „Ce crezi că faci?”. 

Cu toate acestea, primul pilot a tras o altă rachetă - care pur și simplu a căzut din aripă, indicând că fie a funcționat defectuos, fie că lansarea a fost întreruptă.

Rusia a declarat atunci că rachetele au fost lansate accidental din cauza unei defecțiuni. 

Sursele au spus că limbajul vag folosit de centrul de comandă rus arată un grad ridicat de neprofesionalism.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că nu va divulga detaliile comunicațiilor interceptate.

Ca răspuns la dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Ministerului a spus: „Intenția noastră a fost întotdeauna să protejăm siguranța operațiunilor noastre, să evităm escaladarea inutilă și să informăm publicul și comunitatea internațională”.

Generalul Sir Richard Barrons, fost șef al Comandamentului Forțelor Comunale din Regatul Unit, a avertizat că o „escaladare prost controlată” are potențialul de a declanșa un război.

A fost „de necrezut” că au ratat o țintă de dimensiunea unui Boeing Dreamliner

Iar colonelul de Bretton-Gordon a subliniat ratarea țintei a salvat lumea de extinderea războiului, dar este la doar la un pas cu astfel de greșeli.

„Dacă rușii ar fi doborât avionul britanic, acesta ar fi fost un incident conform Articolului 5 - Rusia ataca NATO”, a declarat Bretton-Gordon pentru The Sun.

Citește și: MApN a efectuat zboruri militare deasupra Dobrogei, aproape de locurile unde au căzut drone rusești

„Asta ar fi putut aduce NATO în război, ceea ce s-ar fi transformat într-un război mondial”.

Colonelul a ținut să sublinieze în mod repetat că este „de necrezut” neprofesionalismul piloților ruși și de aici se pot produce accidente fatale, tocmai că ți se pare „incredibil” și atunci te gândești că a existat intenție.

Citește și: SUA desfășoară rachete nucleare în Marea Britanie: Prima unitate F-35A din Europa dotată nuclear

„Au reușit să rateze un avion de dimensiunea unui Boeing Dreamliner, o incompetență nesăbuită, de necrezut”, a spus el.

„Dacă nu poți lovi un asemenea avion... este incredibil că au ratat. Știm că jumătate din trupele din tranșee sunt pline de vodcă și droguri. S-ar putea să fie la fel și pentru piloți.”

Ambele părți au ținut sub tăcere incidentul din motive foarte întemeiate, pentru a nu duce la o escaladare a conflictului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te