Adrian Albu, candidatul socialist la Primăria Chişinău, s-a întâlnit la Moscova, cu şeful Gazprom

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.09.2023 - 10:02
Adrian Albu, candidatul socialiştilor la Primăria Chişinău, la Moscova - Foto: NewsMaker

Deputatul Adrian Albu, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la Primăria Chişinău, anunţă că s-a întâlnit la Moscova, cu şeful Gazprom, Aleksei Miller. Discuţiile ar fi fost despre securitatea energetică a Republicii Moldova.

SHARE

„A avut loc o întâlnire de lucru între Aleksei Miller şi deputatul din Parlamentul Republicii Moldova Adrian Albu. (…)

Părţile au făcut schimb de opinii cu privire la interacţiunea dintre Gazprom şi Moldova în sectorul gazelor şi au convenit să continue contactele”, anunţă Gazprom.

Adrian Albu, candidatul socialiştilor la Primăria Chişinău, la Moscova

Adrian Albu spune că a început săptămâna la Moscova, cu o discuţie pe care o califică drept foarte bună, cu şeful companiei Gazprom, Aleksei Miller.

Potrivit lui Albu, principalul subiect abordat a vizat securitatea energetică a Republicii Moldova, „ţinând cont de interesul primordial al consumatorilor moldoveni şi capacitatea de plată a cetăţenilor, dar şi a agenţilor economici din ţară”.

Adrian Albu, precizează NewsMaker, a plecat în Rusia la 12 septembrie. Parlamentarul socialist urma să participe la Forumul Economic Estic de la Vladivostok, unde a venit şi Vladimir Putin.

Citeşte şi: Gazprom, principala sursă pentru „mașinăria de război” a lui Putin, neprofitabilă. Venituri cu -65%

În timpul vizitei în Rusia, Albu a luat parte la un panel de discuţii despre Urbanistică, desfăşurat în marja Forumului, şi a acordat un interviu pentru TASS, în care s-a plâns de autorităţile centrale de la Chişinău.

Deputatul socialist susţine că Aleksei Miller, şeful Gazprom, a dat asigurări, în cadrul discuţiilor purtate la Moscova, că Gazprom „este o companie care-şi respectă deplin înţelegerile contractuale” şi că concernul rus ar fi „deschis în continuare să asigure cu gaz natural Republica Moldova”.

„Am evidenţiat importanţa unor relaţii contractuale stabile, de interes comun, care să corespundă realităţilor zilei şi capacităţii de plată a consumatorilor. Aşa cum am afirmat în repetate rânduri, demnitarii de la Chişinău trebuie să pună în prim plan interesele cetăţenilor Republicii Moldova, fără a se lansa în lupte geopolitice din contul bugetelor familiilor din ţara noastră”, a spus Albu.

Citeşte şi: Veniturile din export ale Gazprom ar putea să se evapore. Ar avea o scădere de 50%, anul acesta

Întâlnirea are loc în plin conflict comercial între Gazprom şi autorităţile din domeniul energiei de la Chişinău. Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Republica Moldova, ANRE, a amendat Moldovatransgaz, subsidiară a companiei ruseşti Gazprom, cu 1,9 milioane de dolari pentru că nu a respectat o cerinţă privind separarea activităţilor de transport al gazelor de cele de furnizor.

În plus, Republica Moldova a declarat la 6 septembrie că datorează Gazprom 8,6 milioane de dolari, pentru gaz, ceea ce reprezintă doar o mică parte dintre cele 709 milioane de dolari revendicate de monopolul rus, pentru care compania controlată de Kremlin a declarat că va continua să lupte.

Moldova, fostă republică sovietică, obişnuia să cumpere gaze naturale ruseşti, dar Gazprom şi filiala sa din Republica Moldova au declarat la sfârşitul anului 2021 că Chişinăul a acumulat datorii de sute de milioane de dolari.

Disputa e pe bani

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că un audit internaţional a arătat că distribuitorul public de gaze naturale Moldovagaz, companie deţinută de statul moldovean, datorează doar 8,6 milioane de dolari, iar guvernul său "nu intenţionează să plătească datorii inexistente".

Ulterior, Gazprom a anunţat că "nu este categoric de acord cu afirmaţiile părţii moldoveneşti şi intenţionează să continue să-şi apere drepturile pe toate căile posibile".

Compania controlată de Kremlin a evaluat datoria Moldovei la 709 milioane de dolari în urmă cu un an, dar suma ar putea fi şi mai mare, odată cu adăugarea penalităţilor.

Preşedinta Maia Sandu a spus, la rândul său, că auditul a infirmat pretenţiile Gazprom. Ea declarase anterior că Moldova nu are datorii faţă de Gazprom pentru gazele naturale.

Alegerile locale generale din 2023 din Republica Moldova vor avea loc la data de 5 noiembrie. Actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban, a fost ales în 2019 din partea socialiştilor, dar între timp şi-a fondat un alt partid politic, care se situează însă tot în opoziţie faţă de guvernarea proeuropeană. În mod tradiţional, socialiştii fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon întreţin relaţii cordiale cu Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te