Veniturile din export ale Gazprom ar putea să se evapore. Ar avea o scădere de 50%, anul acesta

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.02.2023 - 09:03
Veniturile din export ale Gazprom ar putea să se evapore. Ar avea o scădere de 50%, anul acesta - Foto: Profimedia Images

Pierderea vânzărilor europene, de către Gazprom, ar putea înjumătăți veniturile din export ale companiei ruse, anul acesta, ceea ce ar însemna o reducere abruptă a veniturilor fiscale pentru stat, potrivit analiștilor şi datelor de export, conform Reuters.

SHARE

Exporturile realizate de Gazprom, unul dintre cei mai mari contribuabili ai țării, s-au redus după ce „operațiunea militară specială” a președintelui Vladimir Putin, din Ucraina, a declanșat sancțiuni occidentale și pe măsură ce unele livrări de gaz către Europa din Rusia au scăzut.

Potrivit calculelor Reuters, bazate pe taxele și volumele de export, veniturile Gazprom din vânzările în străinătate ar fi putut scădea în ianuarie la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari, în anul precedent, după o scădere a livrărilor de gaze către Europa.

Dacă tendința se va menține, veniturile din export ale Gazprom pentru întregul an ar putea să fie reduse la jumătate, față de cele din anul 2022, când volumele sale de export au scăzut oricum cu aproape jumătate.

Citeşte şi: Tupeu rusesc. Gazprom cere despăgubiri Bulgariei pentru că a refuzat să plătească gazul în ruble

Cel mai mare producător mondial de gaze naturale, care nu își mai publică câștigurile, nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Nici Ministerul de Finanțe al Rusiei.

Gazprom este unul dintre cei mai mari contributori ai Rusiei la buget, cu un deficit de 1,76 trilioane de ruble (24 miliarde de dolari) în ianuarie, cauzat de o scădere a veniturilor din energie și de creștere a cheltuielilor.

Vinde valută

Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze - anul trecut, în jur de 11,6 trilioane de ruble - și a fost nevoit să înceapă să vândă rezerve valutare internaționale, pentru a acoperi un deficit bugetar crescut de costul conflictului din Ucraina.

Anul trecut, volumele de export ale Gazprom au scăzut cu 46%, potrivit companiei. Calculele au descoperit că încă ar fi putut obține venituri record de 80 de miliarde de dolari, datorită prețurilor mai mari, contribuind la creșterea veniturilor din impozite pentru stat, care ar fi beneficiat și de majorarea taxelor pe gaz și de dividendele generoase ale Gazprom.

Gazprom a obținut un profit net record de 2,5 trilioane de ruble (34 de miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022, impulsionat de prețurile gazelor, care au crescut pe piețele internaționale, din cauza preocupărilor legate de întreruperea aprovizionării.

Citeşte şi: Republica Moldova, fără gaz la iarnă: Gazprom reduce livrările cu peste 50% din decembrie

După aceea, compania, în comun cu multe firme rusești, a încetat să-și dezvăluie rezultatele financiare.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, un aliat al lui Putin, a declarat că compania a plătit 5 trilioane de ruble, impozite la bugetele federale și regionale, anul trecut, reprezentând aproape o cincime din procedurile bugetului federal.

Dar anul 2023 poate fi mai dur, deoarece prețurile internaționale ale gazelor au scăzut, iar cantitatea de gaze furnizată Europei este mult sub cea din primele luni ale anului trecut.

Gazprom nu a oferit prognoze pentru exporturile de gaze, pentru acest an. Potrivit proiecțiilor unor analiști, exporturile în afara fostei Uniuni Sovietice ar putea ajunge la aproximativ 50-65 de miliarde de metri cubi (mmc), excluzând livrările către China.

„Livrările către Turcia (aproximativ 30-32 mmc), China (15,5 mmc, cu o creștere la 25-30 mmc în anul 2023) și CSI (fosta Uniune Sovietică), de aproximativ 25 mmc, nu vor putea înlocui piața UE, a afirmat Loko-Invest, o firmă de analiză cu sediul la Moscova.

Exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu peste 45%, la 100,9 miliarde de metri cubi în 2022, de la 185,1 miliarde de metri cubi în 2021.

Ministerul Economiei estimează că prețul de export al Gazprom pentru 2023 va fi de 700 USD per 1.000 mc. Dacă calculele sunt corecte, veniturile din export ale Gazprom ar putea ajunge între 35 de miliarde de dolari și 46 de miliarde de dolari în acest an.

Analistul de brokeraj BCS Ronald Smith a spus că, dacă prețul mediu este mai aproape de 615 de dolari, „atunci veniturile europene ar scădea la doar 40 de miliarde de dolari”.

Rusia s-a îndepărtat de Occident și va dezvolta noi piețe pentru petrol și gaze, spune Putin. Dar asta va lua timp.

El a discutat ideea unui hub de gaze în Turcia, în octombrie anul trecut, pentru a redirecționa gazul din Marea Baltică, către regiunea Mării Negre.

„Pentru a realiza întregul potențial al conceptului, Rusia va trebui să lucreze mult cu partenerii din regiune, ceea ce este încă posibil, dar necesită timp”, a spus Serghei Kapitonov, de la Centrul Proiectului Skoltech pentru tranziție energetică și ESG.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te