Gazprom, principala sursă pentru „mașinăria de război” a lui Putin, neprofitabilă. Venituri cu -65%

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.08.2023 - 18:36
Gazprom - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Potrivit rezultatelor din prima jumătate a anului 2023, afacerea Gazprom în domeniul gazelor a devenit neprofitabilă - pentru prima dată de la pandemie și pentru a doua oară în ultimii 25 de ani, potrivit datelor publicate de publicația rusă Kommersant.

SHARE

Cauza stării deplorabile a companiei este o scădere bruscă a veniturilor din exporturi după ce Vladimir Putin a ordonat cel mai mare război în Europa de după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Gazprom, principala sursă pentru „mașinăria de război” a lui Putin, neprofitabilă

În același timp, după cum scrie Kommersant, motivul a fost și reducerea transportului de gaze prin sistemul de transport de gaze, împreună cu creșterea capacităților sistemului însuși după introducerea gazoductelor, care nu au intrat niciodată în funcțiune, pentru "Nord Stream-2".

"Scăderea bruscă a veniturilor din vânzările de export de gaze pe fondul creșterii costurilor și a investițiilor de capital a dus la faptul că afacerea cu gaze a Gazprom - elementul central al activității grupului - s-a dovedit a fi neprofitabilă în prima jumătate a anului", - scrie publicația rusă. 

Se remarcă faptul că, cel mai probabil, starea de lucruri la Gazprom se va înrăutăți.

Citește și: Războiul lui Putin, alimentat și din România. Profituri uriașe făcute de Lukoil, la București

"Pe măsură ce prețurile la gaze în Europa continuă să scadă, situația s-ar putea înrăutăți", afirmă publicația, subliniind că o astfel de situație a mai fost observată o dată în prima jumătate a anului 2020 - la apogeul pandemiei, iar înainte de aceasta - în anul de criză 1998, care a devenit un șoc pentru economia rusă.

Diferența semnificativă este că, în acea perioadă, prețurile mondiale la hidrocarburi se aflau la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani: da, prețul mediu al Brent-ului era de 39,9 dolari pe baril, iar prețul mediu de export al gazului Gazprom era de 124 de dolari pe 1.000 de metri cubi. 

Citește și: Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port unui oligarh rus

În acest an, prețurile la petrol și gaze au fost de câteva ori mai mari: petrolul Brent - 78,5 dolari, iar prețul mediu pentru gazele din Europa - aproximativ 510 dolari pe 1.000 de metri cubi.

La 28 august, publicația rusă a dezvăluit raportarea cifrelor Gazprom în conformitate cu standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) și raportarea contabilă în conformitate cu standardele de raportare rusești (RSBO). Potrivit acestora din urmă, pierderea netă a companiei principale la sfârșitul primului semestru al anului s-a ridicat la 255 de miliarde de ruble, aproximativ 2,7 miliarde de dolari.

Conform IFRS, grupul Gazprom a obținut 296 miliarde de ruble. profit, dar, de fapt, acest indicator a fost furnizat exclusiv de afacerea petrolieră - "Gazprom Nafta", care a obținut 304 miliarde de ruble în prima jumătate a anului. 

Veniturile PJSC "Gazprom" au scăzut cu 65%, până la 2,74 trilioane de ruble, în special, veniturile obținute direct din vânzarea de gaze au scăzut de 2,1 ori, până la 1,7 trilioane de ruble.

Rezultatele financiare ale companiei principale sunt similare cu cele din prima jumătate a anului 2020, când pierderea Gazprom în cadrul RSBO a fost chiar puțin mai mare - 277 miliarde de ruble. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te