Politico: Adevărul despre Ursula von der Leyen, prima femeie propusă la conducerea Comisiei Europene

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 03.07.2019 - 23:30
Ursula von der Leyen/ Foto: t-online.de

Liderii europeni s-au oprit asupra Ursulei von der Leyen, ministrul german al Apărării, după ce principalii pretendenţi au fost respinşi.

SHARE

Cariera sa politică nu este lipsită de controverse şi, ca în cazul oricărui compromis, nu toată lumea este mulţumită.

Ursula von der Leyen are 60 de ani, s-a născut şi a crescut La Bruxelles, a trăit la Berlin şi în Statele Unite, şi este mamă a şapte copii.

Pe de o parte are o imagine de pro-europeană convinsă, cea a unui politician cu multă experienţă guvernamentală, care vorbeşte fluent, pe lângă germană, engleză şi franceză. Nu în ultimul rând, are încrederea celor mai influenţi lideri europeni, de la Paris şi Berlin, scrie Politico.eu

Deși s-a născut într-o familie cu tradiție în activitatea politică, și-a început târziu cariera în politică. Numai după ce și-a terminat studiile medicale și a trăit timp de mai mulți ani în S.U.A. cu familia ei, a pus ochii pe o carieră politică în Germania.

După ce a urcat pe toate funcțiile din Saxonia Inferioară, von der Leyen s-a alăturat primului cabinet al lui Merkel în 2005, în fruntea Ministerului Familiei, Seniorilor, Femeilor și Tineretului. A devenit ministru al Muncii în al doilea cabinet al lui Merkel în 2009, înainte de a prelua Ministerul Apărării în 2014, devenind prima femeie care a ocupat funcția respectivă.

„Avansarea rapidă a lui Von der Leyen a dat naștere unor speculații că ar putea fi, într-o zi, în pantofii lui Merkel. Cu toate acestea, eșecul ei de a reorganiza armata germană a spulberat orice speranță ar fi putut avea pentru a deveni cancelar”, scrie Politico.eu

„Repararea” armatei germane, care a fost lipsită de resurse de ani de zile după încheierea Războiului Rece, a fost o sarcină herculeană. Von der Leyen a acuzat multe dintre problemele cu care se confruntă forțele armate către predecesorii ei. Acum, în cel de-al cincilea an la minister, nu mai poate arăta cu degetul, notează jurnaliștii.

Cel mai mare eșec al său în minister a fost că nu a câștigat încrederea corpurilor de ofițeri și a trupelor.

„Ca femeie într-un univers dominat de bărbați, von der Leyen nu a avut niciodată o sarcină ușoară. Actualii și foștii membrii ai ministerului descriu stilul ei de management ca fiind distant și defensiv. Von der Leyen s-a înconjurat de un mic grup de agenți care păstrau un control strâns asupra fluxului de informații. Multe interacțiuni cu trupele de rang au fost imortalizate sub formă de fotografii care arătau adesea ministrul în posturi dramatice alături de echipamente militare”, menționează publicația.

A jignit mulți membri ai serviciului declarând public, în 2017, după descoperirea unui extremist de dreapta la nivelul managementului, că Bundeswehrul suferă de "o conducere slabă la diferite niveluri".

„Astfel de episoade au creat ideea că von der Leyen e mai interesată de imaginea ei decât de susținerea trupelor. Dacă e adevărat, atuni sunt multe motive de îngrijorare. În 2015, cu mult înainte de declanșarea scandalului achizițiilor publice, von der Leyen s-a confruntat cu acuzații de plagiat în legătură cu teza pe care a scris-o atunci când a studiat medicina.

Câțiva ani mai devreme, acuzații similare l-au obligat pe unul din predecesorii săi la ministerul Aărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, să demisioneze. În 2013, Annette Schavan, o altă confidentă a cancelarului Merkel, fost ministru al Educației, a fost, de asemenea, nevoită să demisioneze după ce au apărut dovezi că a plăgiat pasaje în teza sa”, scrie Politico.eu

Von der Leyen a avut mai mult noroc. Deși o comisie universitară a confirmat faptul cănu a citat în mod corespunzător sursele pentru o mare parte din materiale din lucrarea de disertație, a fost stabilit că omisiunile nu au fost intenționate și nu au subminat teza sa centrală.

Deși Ursula are un discurs atrăgător și se numără printre favoriți în circuitul talkshow-urilor Germaniei, umbra perpetuă al scandalului care o înconjoară și activitatea din minister i-a afectat imaginea printre alegători. După ce a fost unul dintre cei mai populari politicieni din Germania, a căzut din top 10 anul trecut.

Acesta este unul din motivele pentru care partidul său ar fi mai mult decât fericit să o vadă la Bruxelles. Altul este că plecarea ei va deschide un loc cheie în cabinetul lui Merkel. Dacă totul se desfășoară conform planului, cancelarul ar ocupa postul cu Annegret Kramp-Karrenbauer, care a succedat-o pe Merkel ca lider CDU în decembrie. Cu ce rămâne Europa din toată afacerea asta rămâne de văzut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te