„Confirmăm sosirea a 500 de soldați ruși”, au declarat o sursă oficială pentru Agenția Anadolu, cerând să nu fie numită din cauza restricțiilor de a vorbi cu presa.
Soldații vor fi dislocați în zece locații din țară, potrivit presei locale.
Joi, 15 țări europene, în special Franța, care are armată în Mali, ca parte a luptei împotriva terorismului, au anunțat într-un comunicat că au luat act de „implicarea Guvernului Federației Ruse în acordarea de sprijin material pentru desfășurarea grupului Wagner în Mali” și a cerut „Rusiei să adopte un comportament responsabil și constructiv în regiune”.
Acestea au condamnat desfășurarea de mercenari ruși pe teritoriul republicii, avertizând că aceasta ar putea deteriora și mai mult situația de securitate din Africa de Vest.
Citește și
SUA, alarmate de desfășurarea mercenarilor ruși Wagner în Mali
UE a suspendat misiunea de formare a forţelor armate centrafricane, din cauza mercenarilor Wagner
Implicarea grupului ar „înrăutăți situația drepturilor omului în Mali” și va amenința Acordul pentru Pace și Reconciliere din țară.
În 2020, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat că 2.000 de mercenari Wagner luptă în Libia din apropiere în sprijinul lui Khalifa Haftar, un conducător al războiului care a luptat împotriva guvernului legitim al Libiei și a subminat eforturile pentru pace și unitate în țară, se arată în comunicat.
Regis Hounkpe, directorul executiv al InterGlobe Conseils, o firmă de consultanță specializată în comunicare strategică și expertiză geopolitică, a declarat că recordul Franței în Mali este foarte slab în acest moment.
Forța antiteroristă franceză recent retrasă, Barkhane, nu a avut efectul dorit. La granițele sale amenințarea teroristă este încă evidentă. Junta militară din Mali a considerat că este de preferat să se angajeze în cooperare cu un nou actor, Wagner”, a subliniat Hounkpe.