''Din cauza controlului exercitat de mercenarii societăţii Wagner asupra Forţelor armate centrafricane (FACA), Uniunea Europeană, preocupată de respectarea dreptului umanitar internaţional, a decis să suspende temporar acţiunile de formare'', a declarat comandantul misiunii UE de formare în Republica Centraficană (EUTM-RCA), generalul Jacques Langlade de Montgros.
El a explicat că suspendarea temporară a activităţilor respective vizează evitarea oricărui amestec cu aceşti mercenari şi garantarea faptului că aceştia nu angajează soldaţi centrafricani pregătiţi de EUTM-RCA.
Formarea FACA va putea fi reluată "de îndată ce vom avea garanţii că militarii centrafricani nu vor fi angajaţi de mercenarii Wagner", a precizat el.
Aproximativ 70 de instructori europeni s-au întors provizoriu în ţările lor.
Republica Centrafricană, scena unui război civil din 2013
Republica Centrafricană, clasificată de ONU drept una dintre cel mai puţin dezvoltate ţări din lume, este din 2013 scena unui război civil care a scăzut în intensitate în ultimii trei ani, deşi zone întinse ale teritoriului nu mai sunt controlate de puterea centrală de la Bangui.
De la începutul acestui an, FACA au lansat o amplă contraofensivă împotriva grupărilor rebele care încercau să răstoarne regimul preşedintelui Faustin Archange Touadéra.
Uniunea Europeană a decis luni sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus Wagner şi a opt persoane şi trei societăţi legate de acesta, pentru ''acţiuni de destabilizare'' desfăşurate în Ucraina, Siria şi mai multe ţări africane.
Blocul comunitar a menţionat că Wagner a acţionat în Ucraina, Siria, Libia şi Republica Centrafricană, suspectând de asemenea o posibilă prezenţă a acestui grup în Mali, stat al cărui guvern este bănuit că negociază cu acest grup paramilitar prestarea unor servicii de securitate. Sancţiunile constau în interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea eventualelor active deţinute în blocul comunitar de persoanele şi companiile vizate.