Daniel David, ministrul Educației, a declarat ferm, într-o intervenție la Antena 3, că nu va accepta sub nicio formă concedieri sau scăderi salariale în educație și cercetare, chiar dacă astfel de măsuri sunt discutate în alte domenii ale administrației publice.
Ministrul Educației, Daniel David, își pune mandatul pe masă: „Nu dau oameni afară din învățământ"
„Eu am spus foarte clar, iar premierul știe, că are demisia mea pe masă: am spus că pe termen scurt, indiferent ce facem cu măsurile pe care le luăm și ce gânduri avem, din educație și cercetare nu dăm oameni afară.
În alte sisteme vedeți că se discută despre disponibilizări. În plus, noi nu tăiem salariile. Nu am vorbit de venituri, repet, vorbim de salarii”, a subliniat ministrul.
David a explicat că, pe termen mediu, legea salarizării unitare trebuie să pornească de la un criteriu clar și echitabil: „Trebuie să pornim ca punct de start pentru profesorul debutant cu salariul mediu brut pe economie și de acolo discutăm celelalte lucruri”.
Citește și: Ce sporuri se iau la guvern, Senat, Cotroceni, ministere? 10.000.000€ doar la ministerul muncii
Angajamentele asumate de Guvernul Bolojan pentru Educație
Ministrul a reiterat angajamentele asumate în strategia pe termen lung, care prevede atingerea a 15% din bugetul general consolidat pentru cheltuieli în educație și 1% din PIB pentru cercetare până în 2030.
„În ciuda crizei, politicul și-a asumat aceste lucruri la solicitarea mea. Invit pe toți – elevi, studenți, profesori – să participe la acest proces. Știu că le este greu, pentru că dacă ai ceva și pierzi, nu ai cum să fii mulțumit, dar avem șansa să definim mecanismele la modul corect”, a declarat Daniel David.
Citește și: 30.000 lei/lună pentru sindicalistul Marius Nistor din 10 surse. Vrea grevă contra austerității
Întrebat de ce a fost nevoie să își pună mandatul la dispoziția premierului, ministrul a oferit o explicație clară: „Premierul știe foarte clar cum am discutat la preluarea acestui mandat. Am înțeles că analiza tehnico-financiară a scos în evidență anumite anomalii în zona educației. Am spus da, le normalizăm, dar nu pot ieși din cele două principii: raționalitate, adică să ne uităm la practicile europene, și principiul decenței, cât ne permitem. Pe termen scurt, în educație și cercetare, nu cred că ne permitem să dăm oameni afară și nici să ne gândim la reduceri de salarii.”
Demersul ministrului vine în contextul în care Guvernul analizează posibilitatea unor reduceri bugetare în sistemul public pentru a ține sub control deficitul fiscal.