În doi ani și jumătate, 1.582 de școli au scăpat de toaletele din fundul curții. Mai rămân 836

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.09.2020 - 08:13
playtech.ro

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației a indicat numărul exact al elevilor care nu au nicio șansă să meargă la școală în condiții corecte de igienă. În weekend, ministrul Anisie a precizat și numărul exact de școli fără canalizare și apă curentă.

SHARE

„Alocarea fondurilor pentru unitățile de învățământ preuniversitar care dețin grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, cuprinse în Anexa nr. 2 la HG nr. 479/2020, s-a realizat în urma centralizării propunerilor transmise de inspectoratele școlare județene și ierarhizării acestora în funcție de numărul de elevi înscriși, cu încadrare în bugetul alocat ministerului la acest capitol.

Astfel, în Anexa nr. 2 la HG nr. 479/2020  (privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării, pentru finanțarea în anul 2020 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat n.red.) au fost cuprinse doar unitățile de învățământ în care sunt înscriși între 138 și 900 de elevi.

Lista unităților care nu au fost cuprinse la finanțare prin HG nr. 479/2020 a fost transmisă la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în vederea analizării posibilității de finanțare a lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și cuprinde un număr de 347 de unități de învățământ în care sunt înscriși 19.443 de elevi”, potrivit unui răspuns la Ministerului Educației oferit pentru Newsweek România.

Sunt „foarte multe” dar mergem mai departe

Sâmbătă seara, Monica Anisie a anunțat că mai sunt alte 489 de școli fără apă curentă și toaletă în clădire față cifra oferită Newsweek România de minister.

Întrebată câte unităţi de învăţământ au toaleta în curte, ea a arătat că este vorba despre 836 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau clădiri arondate acestora.

„Am spus - foarte multe - pentru că pentru mine înseamnă foarte mult 836 de unităţi de învăţământ care încă mai au toaletele în curte”, a adăugat Monica Anisie, potrivit news.ro.

Pop, fericit că a numărat

Cifra este una, într-adevăr mare și rușinoasă, dar mai mică decât cea anunțată de Liviu Pop pe pe când era ministu al Educației. 2.148.

În martie acest an, Liviu Pop a scris că „PSD a finanțat și lansat digitalizarea educației” (pe care a lăsat-o mai jos de genunchiul broaștei, dar despre asta am vorbit într-un alt articol).

La această postare, un cititor îl întreabă ce a făcut, ca ministru, în ceea ce privește școlile cu toaletă în curte.

Senin, Liviu Pop se laudă că el a reușit să numere exact câte asemenea școli sunt în România: 2.418. Pop a fost ministru al Educației între 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018
 

Citește și: Pop a descoperit câte școli nu au toalete

10.000 de euro de la PSD

Newsweek România a scris în repetate rânduri despre acest „stigmat” al educțaiei reprezentat de școlile cu toaletă în fundul curții. Anul trecut, arătam că numeroși lideri ai PSD au avut tot felul de propuneri pentru eradicarea toaletei din fundul curții:

Orlando Teodorovici : „Se vor aloca undeva la 10.000 de euro vor veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie“. Evident, nu s-a făcut nimic în această direcție.
 

PSD a găsit bani dar nu a monitorizat lucrările

În 2019, ministrul de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu anunța că a făcut rost de banii necesari pentru jumătate din cele 1.489 de școli fără toaletă funcțională.

Ministrul de atunci al Educației dădea asigurări că va rezolva problema şcolilor cu toaletele în curte sau neconforme, fiind alocată de la buget suma de 65 de milioane de lei. Banii erau suficienți doar pentru 858 de școli.

O investigație a Newsweek a arătat că fie sumele de bani nu au fost suficiente, fie lucrările nu s-au finalizat, fie primăriile în cauză nu au accesat sumele de bani.

Bani pentru „mâna a doua”

Acesta este contextul în care guvernul Orban a decis să suplimenteze fondurile pentru finalizarea lucrărilor la școlile cu toalete în fundul curții.

Apare în iunie 2020 Hotărârea de Guvern privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării, pentru finanțarea unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat.

273 de școli unde lucrările nu au fost finalizate


„Astfel, prin HG nr. 479/2020, Ministerul Educației și Cercetării a alocat de la bugetul de stat suma de 31.269 mii lei pentru continuarea lucrărilor în 273 de unități de învățământ, cu un efectiv total de 22.198 de elevi, nominalizate în anul 2019, prin HG nr. 363 și HG nr. 674, și pentru îmbunătățirea condițiilor din 103 unități de învățământ, cu un efectiv total de 26.055 de elevi, care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare.

În concluzie, reiterăm faptul că autoritățile locale, în calitate de administratori ai clădirilor în care își desfășoară activitatea unitățile, au obligația să respecte toate prevederile legale în vigoare referitoare la achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă și de sănătate publică, precum și alte condiții prevăzute de legislația în vigoare pentru realizarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare conforme în cadrul unităților de învățământ”, potrivit răspunsului oferit de Ministerul Educației pentru Newsweek România.

Aceasta este, în mare, povestea, din ultimii ani, modernizării școlilor cu toalete în curte.

Partea bună e că numărul lor s-a redus la aproape o treime (2.148 față de 836)

Partea proastă este că deși s-au alocat bani, în cazul a sute de școli, autoritățile locale și guvernul nu au reușit să colaboreze pentru a elimina toaletele din fundul curții.

Citește: Județe cu 100% eșec în modernizarea școlilor

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te