100% eșec. Nicio școală cu toaleta în curte din Dolj nu a fost modernizată

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.10.2019 - 08:57

Pentru a scăpa de rușinea școlilor cu toaleta în exterior, în această vară au fost alocate fonduri de la guvern. Banii au venit, școala a început, lucrările nu s-au finalizat.

SHARE

În iunie 2019 era publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 363/2019 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat (prin Ministerul Educației) către bugete locale,  pentru finanțarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat.
Legea prevedea repartizarea sumei de 64,9 milioane de lei pentru finanțarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Banii ar fi ajuns pentru 800 de școli din cele 1.489 de școli fără toaletă funcțională, după cum a anunțat Ecaterina Andronescu.
Newsweek România a încercat să vadă dacă acești bani au ajuns la școli și în ce stadiu se află modernizarea acestora.
Într-un răspuns sosit, astăzi, la o lună și jumătate de la trimiterea întrebărilor, Inspectoratul Școlar Dolj arată că deși au trecut patru luni de la publicarea legii, la niciuna din cele 73 de școli lucrările nu s-au finalizat.
 
Cât costă modernizarea
„În urma solicitării dumneavoastră, Inspectoratul Județean Dolj vă comunică:”
„Conform HG 363/2019 (la care am făcut referitre mai sus n.red.) privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale prevăzute în bugetul Ministerului Educației Naționale pentru finanțarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat s-a alocat suma de 5,4 milioane lei pentru 73 de unități școlare în vederea finanțării unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora”.
Apoi, din răspuns aflăm că, deși școala a început, lucrările nu s-au terminat.
„În acest moment, lucrările sunt în curs de derulare, iar sumele prevăzute în HG 363/2019 se transferă la ISJ Dolj la Unitățile Administrativ Teritorile, la solictarea acestora, solicitare însoțită de documente justificative și anume recepție parțială / ecepție la terminarea lucrării, situații de plată și factură fiscal”.
Răspunsul este semnat de Monica Sună, Inspector Șoclar general, dar și de Contabilul lȘef, Inspectorul Școlar, Consilierul Juridic.
Newsweek România a publicat un document din care reieșea, în primăvara acestui an, că, în judeul Dolj, existau un numă de 88 de școli cu toaleta în curte, fără finanțare. De unde rezultă că 15 școli nu au primit niciun leu pentru modernizare.
  

Olt: bani pentru 12 din 79

Despre finațarea de la buget a lucrărilor de modernizare, am cerut informații de la consiliile județene Alba, Arad, Argeș, Bacău, Buzău, Botoșani, Dolj, Dâmbovița, Iași, Mureș, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui.

În județul Olt există 79 de școli cu grupuri sanitare în exterior, fără apă și canalizare. Într-un răspuns pentru Newsweek România, președintele Consiliului Județen, Marius Oprescu, ne-a precizat că, „potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Olt, de Hotărârea de Guvern 363 / 2019 beneficiază 12 unități de învățământ. Suma prevăzută în HG se decontează ulterior efectuării lucrărilor și anume banii vor fi transferați de către inspectoratele școlare județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative.

Până în momentul de față, nu a fost trimisă spre decontare nicio factură, proiectele fiind în diferite stadii de execuție“.

De unde reiese că la niciuna dintre cele 12 școli nu s-au încheiat lucrările de renovare, deși până la începerea școlii mai sunt câteva zile. 

Chiar și prin alocarea acestor sume, în județul Olt, mai rămân fără finanțare un număr de 43 de școli unde elevii vor merge la toaleta din fundul curții.

Suceava: 0 din 112

Consiliul Județean Suceava ne-a precizat că „nu i s-au alocat sume prin Hotărârea de Guvern invocată de dumneavoastră (la care s-a referit Andronescu – n.red.). În finanțarea Consiliului Județean Suceava se află un număr de 6 unități de învățământ special.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te