În martie 2019, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, trimitea un răspuns către Cristian Buican, Secretar al Camerei Deputaților, cu privire la „situația unităților de învățământ care dețin grupuri sanitare fără apă curentă și fără canalizare“.
Situația era următoarea: numărul unităților de învățământ cu grupuri sanitare în exterior, fără apă și canalizare este de 2.219, din care doar o treime au finanțare. Majoritatea covârșitoare au fost propuse pentru a fi finanțate prin PNDL – 668.
Județele cu cele mai multe școli care au toalete în exteriorul clădirii sunt în: Bacău (153), Botoșani (218), Buzău (68), Dolj (112), Gorj (57), Iași (174), Neamț (59), Olt (79), Suceava (162), Vaslui (266), Vrancea (105). Probleme sunt în județe care, tradițional, votează cu PSD și sunt conduse de puternici baroni locali: Ionel Arsene, Marian Oprișan, Paul Stănescu sau Dumitru Buzatu.
Și Newsweek România a cerut Ministerului Educației și ministrului interimar Daniel Breaz cifrele oficiale ale școlilor „cu toatela în fundul curții“, dar solicitarea a rămas fără răspuns. Din documentul prezentat, aflăm că, în martie 2019, numărul unităților de învățământ cu toaleta „în exterior“, rămase fără finanțare, era de 1.489.
Ministrul Educației, care a și semnat documentul la care facem referire, a anunțat ulterior că a găsit bani pentru a finanța lucrările la jumătate din aceste școli.
Liviu Pop anunță triumfalist – 2021, rezolvăm!
Din 2017, doar la un număr infim de școli, 34 din 730 propuse, s-au făcut lucrări „de intervenții în vederea îmbunătățirii condițiilor igenico – sanitare“. Doar 1,5% au fost modernizate de PSD,în 18 luni. În schimb, liderii partidului s-au întrecut în promisiuni.
În „Programul de guvernare“, PSD se angajează la: „Reabilitarea / modernizarea clădirilor școlare pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare (sanitară și ISU)“.
Un copil de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică
a unei şcoli din judeţul Iaşi
Situația școlilor fără autorizație ISU este și mai îngtijorătoare: aproape 4.000. Fostul ministru al Educației, Liviu Pop a declarat că „la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior.
Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autoritățile vor face ca toate unitățile școlare să aibă condiții decente pentru educația elevilor“.
Adică, prin 2021, dată care nu a convenit altor miniștri, mai ambițioși.
Orlando promite containere
În februarie 2019, ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici propunea o soluție rapidă: „Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (cu WC în curte – n.red.). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie.
Şi cum? Se vor aloca, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro vor veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie“. Evident, nu s-a făcut nimic în această direcție.
Două luni mai târziu, Ecaterina Andronescu anunța că a făcut rost de banii necesari pentru jumătate din cele 1.489 de școli fără toaletă funcțională.
Ministrul de atunci al Educației dădea asigurări că va rezolva problema şcolilor cu toaletele în curte sau neconforme, fiind alocată de la buget suma de 65 de milioane de lei. Banii erau suficienți doar pentru 858 de școli.
Într-o videoconferinţă cu prefecţii, şefii structurilor MAI din teritoriu şi cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare, fostul ministru interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a cerut, în august, să i se prezinte, din fiecare judeţ, o situaţie la zi a stadiului în care se află şcolile, astfel încât elevii să fie primiţi, pe 9 septembrie, data începerii noului an de învăţământ, în spaţii sigure şi civilizate. Singura urmare – Fifor a fost respins de Iohannis pentru funcția de ministru plin la Interne.
Olt: Bani pentru 12 din 55
Newsweek România a încercat să dea de urma banilor promiși de urgență de fostul ministru Ecaterina Andronescu și să vadă ce a făcut concret conducerea județelor pentru a pune în practică indicațiile prețioase ale lui Mihai Fifor.
Am cerut informații de la consiliile județene Alba, Arad, Argeș, Bacău, Buzău, Botoșani, Dolj, Dâmbovița, Iași, Mureș, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui.
În județul Olt există 79 de școli cu grupuri sanitare în exterior, fără apă și canalizare.
Într-un răspuns pentru Newsweek România, președintele Consiliului Județen, Marius Oprescu, ne-a precizat că, „potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Olt, de Hotărârea de Guvern 363 / 2019 beneficiază 12 unități de învățământ.
Suma prevăzută în HG se decontează ulterior efectuării lucrărilor și anume banii vor fi transferați de către inspectoratele școlare județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative.
Până în momentul de față, nu a fost trimisă spre decontare nicio factură, proiectele fiind în diferite stadii de execuție“.
De unde reiese că la niciuna dintre cele 12 școli nu s-au încheiat lucrările de renovare, deși până la începerea școlii mai sunt câteva zile.
Chiar și prin alocarea acestor sume, în județul Olt, mai rămân fără finanțare un număr de 43 de școli unde elevii vor merge la toaleta din fundul curții.
Consiliul Județean Suceava ne-a precizat că „nu i s-au alocat sume prin Hotărârea de Guvern invocată de dumneavoastră (la care s-a referit Andronescu – n.red.). În finanțarea Consiliului Județean Suceava se află un număr de 6 unități de învățământ special.
Cheltuielile aferente acestora au fost alocate prin legea bugetară anuală din sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor cu destinația cheltuieli aferente învățământului special și centrelor de resurse și asistență socială“. Celelalte județe nu au oferit răspunsuri.
Rată de succes, prin PNDL, de 8%
PSD și-a propus ca o parte din școli să fie modernizate prin intermediul „Programului Național de Dezvoltare Locală“ (PNDL).
Potrivit informațiilor de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL au fost propuse spre finanțare 800 de unități de învățământ fără autorizație de funcționare. Au fost recepționate doar 69. Este vorba despre un procent de 8%.
Comentarii 0