Secțiile de științe umane – economie, istorie sau filosofie – sunt pline de academicieni ale căror legături cu Securitatea au devenit notorii în ultimii ani. Mai puțin cunoscuți sunt cei cu studii în URSS, în anii ’50, și/sau care au învățat și predat la Academia Ștefan Gheorghiu, unde se instruiau cadrele PCR.
Pentru a-și camufla legăturile cu fosta instituție de îndoctrinare a cadrelor superioare de partid și de stat, unii academicieni au trecut în CV faptul că ar fi predat la „Academia de Studii Social Politice“.
De altfel, pe site-ul Academiei Române nu se găsesc biografiile membrilor ei. În prezent, cel mai înalt for al intelectualității are 85 membri titulari, 76 membri corespondenţi, 36 membri de onoare din ţară şi 87 membri de onoare din străinătate.
Surprize mari sunt și atunci când cercetezi trecutul unora dintre conducătorii institutelor sau fundațiilor afiliate Academiei Române.
Printre acestea se află și Fundația Titulescu, condusă de către fostul premier Adrian Năstase, condamnat și încarcerat pentru fapte de corupție.
Cu toate că numărul academicienilor care au făcut carieră în regimul totalitar sau au colaborat cu acesta este relativ mic, influența lor pare a fi mare. Iulian Vlad, ultimul șef al Securității, a vorbit sub sigla Academiei, iar fostul turnător al Securității Dan Voiculescu a făcut afaceri bune cu această instituție.
Deși deține un patrimoniu uriaș –
cauză a nenumărate scandaluri de corupție – Academia Română primește și bani de la buget (305 milioane de lei în 2018, o creștere de peste 5% față de 2017). Cu toate acestea, sursele de finanțare ale instituției nu apar pe site-ul său: venitul de la buget este de negăsit, iar Fundația Patrimoniu, care administrează terenurile agricole și pădurile, nici măcar nu are site.
Cu greu, pe site-ul Academiei se pot găsi declarațiile de avere ale conducătorilor săi, dar, dacă vrei să le accesezi, surpriză: fișierele în format PDF sunt parolate.
Acestea apar la liber abia pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), de unde se poate afla că, în 2016, când era simplu membru al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, actualul președinte, a încasat de la această instituție peste 153.000 de lei.
Newsweek România vă prezintă o listă a academicienilor cu un trecut înnegurat, cu rădăcini în regimul comunist.
Citește dosarul complet „Expirații din Academia Română”
Ioan Pop și lista Brigăzii Antiemigrație. Daniel Dăianu, tehnocratul DIE
Isărescu, prolifica sursă „Manole“. Postolache, economistul lui Iliescu
Breban slujea patria și cultura Securității