Examenul naţional pentru definitivare în învăţământ are, în acest an, o rată de promovare de 70,80%

DE Bianca Iosef | Actualizat: 27.07.2022 - 14:51
Rată de promovare de 70% la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ- Foto: PEXELS PHOTOS

Ministerul Educaţiei anunţă că rata de promovare înregistrată la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ este de 70,80% înainte de contestaţii, mai mică decât anul trecut. Contestaţiile se depun miercuri şi joi, iar rezultatele finale se vor afişa în 4 august.

SHARE

"Rata de promovare din sesiunea 2022 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfăşurării probei scrise din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar, este 70,80% (72,90% în 2021). Rezultatele obţinute de candidaţi au fost publicate astăzi, 27 iulie, ora 13:00, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen", a transmis Ministerul Educaţiei.

Citește și: Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea urmează să fie modernizat. Investiția este de 97.094.000 lei

Astfel, au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea contestaţiilor la proba scrisă, 5.136 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Citește și: Adrian Câciu: Sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei

Proba scrisă a fost susţinută în 42 de centre de examen la 98 de discipline, iar lucrările au fost evaluate în 7 centre organizate la nivel naţional.

Dintre cei 8.615 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost prezenţi la proba scrisă cei 7.586 de candidaţi (93,65%) care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologia de examen: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”; media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Dintre aceştia, 325 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Şase lucări au fost anulate în centrele de evaluare.

Astfel, din totalul celor 7.254  de candidaţi cu lucrări evaluate, 3.522 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 -10. Dintre aceştia, 137 de candidaţi au fost notaţi cu 10, iar 427 de candidaţi au primit note între 9,50 şi 9.99.

Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 512 candidaţi.

Conform calendarului aprobat, contestaţiile se depun la centrele de examen, miercuri şi joi, până la ora 12:00. Rezultatele finale se afişează în centrele de examen şi pe site în 4 august.

Potrivit Ministerului Educaţiei, cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te