Elevii care nu au mers trei luni la școală în pandemie vor avea venituri cu 3% mai mici ca adulți

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.05.2021 - 23:27
Elevii care nu au mers 3 luni la școală în pandemie, venituri cu 3% mai mici ca adulți /FOTO: Inquam Photos/George Călin

Copiii au fost printre cei mai afectați de măsurile pe care clasa politică a fost obligată să le ia pentru a opri răspândirea coronavirus, se arată într-un studiu recent al OECD. Anul trecut, în lume, 1,5 miliarde de elevi din 188 de țări nu au putut merge la școală.

SHARE

Anul trecut, în lume, 1,5 miliarde de elevi din 188 de țări nu au putut merge la școală în timpul pandemiei.

Citește și: EXCLUSIV Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE

În ceea ce privește România, au fost 3 luni în care școlile au fost complet închise la care s-au adăugat două vacanțe extinse. Una a fost vacanța de iarnă extinsă la o lună și o vacanță de primăvară tot de o lună. Analiza OECD arată că pandemia a afectat mai puternic grupurile cele mai marginalizate, datorită accesului mai scăzut al elevilor la dispozitivele care făceau posibile școala online.

Citește și: Un milion de copii nu beneficiază de învățământ online, promis de PSD pentru 2018

Newsweek a scris că pandemia a prins România cu 700.000 de elevi care nu se puteau conecta la școala online.

Citește și: Școala online: Un studiu confirmă cifrele Newsweek și contrazice statistica ministrului Educației

Studiul arată că țările cu cea mai scăzută performanță educațională au avut tendința de a-și închide complet școlile pentru perioade mai lungi în 2020. România, care a performat slab la testele PISA din 2018 și care a ținut școlile închise o perioadă îndelungată, pare să se încadreze în perspectiva OECD.

Deși este dificil de prezis cu exactitate modul în care închiderea școlilor va afecta dezvoltarea viitoare a elevilor, economiștii Eric Hanushek și Ludger Woessmann estimează că elevii din clasele a I-a până în clasa a XII-a s-ar putea aștepta la un venit cu 3% mai mic pe toată durata vieții lor pentru fiecare trei luni în care pandemia le-a blocat accesul la învățare.

Economiștii estimează pierderi în economie care ajung, pe termen lung, la sume cuprinse între 504 miliarde dolari în Africa de Sud și 14,2 trilioane dolari în Statele Unite pentru fiecare trei luni în care elevii nu au avut parte de cunoaștere și învățare.

Cel mai îngrijorător este că faptul că aceste costuri nu vor fi suportate de toți elevii care au trecut prin pandemia de coronavirus. Elevii, care acum sunt în grupuri vulnerabile se vor confrunta cu pierderi financiare mai mari în viitor.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.