Editura unică a lui Liviu Pop, prejudiciu de milioane. Nu știau nici câți elevi sunt în sistem

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.02.2020 - 09:19
Facebook

Una dintre cele mai contestate măsuri din mandatul de ministru al Educației a lui Liviu Pop a fost înființarea Editurii Didactice și Pedagogice. Ea a primit monopol asupra editării de carte școlară.

SHARE

Curtea de Conturi arată, într-un document, că, pe parcursul anului 2018, proasta funcționare a „Editurii unice” a prejudiciat bugetul cu 1,5 mlioane de lei. În document se arată că Ministerul Educației nu cunoștea exact numărul de elevi, negocia prețuri fără a avea toate datele și nu verifica dacă manualele sunt conforme.  

Constatări pentru anul 2018

„Curtea de Conturi a constatat numeroase deficiențe în derularea achiziției de manuale școlare de la Editura Didactică și Pedagogică SA pentru clasele I-VI, desfășurată în anul 2018, cele mai relevante dintre acestea fiind prezentate în continuare.

Contractele subsecvente contractului-cadru au fost semnate pentru un număr de exemplare de manual școlare bazat pe datele din SIIIR, neconform situației reale rezultate din solicitările transmise de inspectoratele școlare, ceea ce conduce la premisa că, la data întocmirii referatului de necesitate, MEN nu a cunoscut numărul real al elevilor din sistemul de învățământ primar și gimnazial și nu a ținut cont de obligațiile prevăzute în Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, privind gratuitatea manualelor pentru profesori și biblioteci.

De asemenea, lipsa solicitărilor pentru anumite manuale ridică semne de întrebare asupra necesității achiziției acestora. MEN a negociat și acceptat un preț mediu în condițiile unor date incomplete obținute din SIIIR. MEN nu a urmărit întregirea documentației cu graficul de livrare… prezentate de către contractant cu „BUN DE TIPAR”, care trebuiau depuse după acordarea bunului de tipar.

În aceste condiții, până la data de 15.10.2018, Editura Didactică și Pedagogică SA nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate prin contractele subsecvente, acelea de livrare a manualelor pentru care a primit comenzi.

MEN nu a calculat penalitățile… pentru manualele școlare comandate și nelivrate…

Valoarea estimată a acestor deficiențe constatate este de 1.479 mii lei, din care 1.458 mii lei reprezintă valoarea manualelor contractate de MEN și nelivrate de Editura Didactică și Pedagogică SA”, se arată în document.  

Cauzele care au condus la producerea acestor deficiențe sunt:

„- neînțelegerea la nivelul MEN a statutului Editurii Didactice și Pedagogice. Astfel, atât din cuprinsul minutelor ședințelor de negociere, cât și din discuțiile cu reprezentanții MEN s-a observat faptul că există tendința de a trata Editura Didactică și Pedagogică SA ca pe o instituție publică subordonată, fără a ține cont de legislația pe care aceasta trebuie să o respecte în virtutea statutului său de operator economic;

- nestabilirea necesarului de manuale școlare pe baza datelor asumate de inspectoratele școlare;

- În cuprinsul minutelor ședințelor de negociere și al Raportului Corpului de control au fost menționate situații în care nu a funcționat programul informatic, iar actualizarea situației elevilor de către unitățile școlare nu s-a realizat cu promptitudine.

- lacune în exercitarea de către MEN a controlului asupra asigurării dotării unităților școlare cu manualele necesare unui proces didactic corespunzător în învățământul primar și gimnazial”, arată Curtea.  

Istoria Editurii unice

August 2017. Liviu Pop, ministru al Educației la acea dată:  „Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile. Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare”. Au urmat proteste ale editorilor de carte școlară. Numeroși juriști și specialiști au avertizat că legea concurenței este încălcată. 

Aprile 2018. Curtea Constituțională a României a decis că Ordonanţa pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, este neconstituţională. Nu a contact pentru Liviu Pop, devenit – între timp – președintele Comisie pentru Învățământ din Senat. 

Iulie 2018. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, merge pe drumul deschis de Liviu Pop și anunță că „până la această dată, Editura Didactică și Pedagogică a trimis în teritoriu 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, urmând ca săptămâna viitoare să fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a”. 

Editarea manualelor era parte a unui contract pe bani publici în valoare de 5 milioane de euro. Asta, în contextul în care, Editura Didactică și Pedagogică, beneficiara acestui contract, a funcționat ilegal, potrivit CCR. Dar, așa cum știm din comunism, instituțiile unice, centralizate și fără concurență, funcționează prost.  Așa s-a întâmplat și în cazul Editurii Didactice și Pedagogice, subordonată Ministerului Educației. Manualele editate au fost dezastruoase.

August 2018. Ministerul Educației recunoaște că există numeroase greșeli în Manualul de geografie și că nu mai pot fi corectate. „În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea căerorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, a precizat ministerul.    

2019. Se liberalizează, din nou, piața dd carte școlară

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te