Cum se va proceda într-o școală atunci când un elev sau un profesor se infectează cu COVID

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.09.2020 - 17:14
Digi24
Digi24

În cea de-a treia zi de școală am asistat la recordul de infectări cu coronavirus: peste 1.700 de cazuri. Un document arată cum trebuie procedat în cazul în care un copil ori profesor se îmbolnăvește de coronavirus în școală.

SHARE

Ordinul 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost semnat de ministrul Educației, Monica Anisie și de cel al Sănătății, Nelu Tătaru.

Prin acest document „se aprobă măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”.

Principalele prevederi :

Cursurile se suspendă în toată școala dacă există trei cazuri de COVID în clase diferite.

Dacă un profesor infectat cu COVID a predat la o singură clasă se suspendă cursurile acestora și intră în carantină profesorii cu care a intrat în contact.

Dacă un profesor infectat cu COVID a predat la mai multe clase și a intrat în contact cu mai multe cadre didactice, se vor suspenda cursurile întregii școli.

Perdsonalul auxiliar intră în izolare doar dacă a intrat în contact direct cu respectivul elev/profesor.

Criterii de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19:

Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze unitatea de învăţământ şi cabinetul medical şcolar despre fiecare caz confirmat pozitiv, la elevi sau adulţi;

- În cazul apariţiei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ situaţia va fi analizata de DSP/DSPMB împreună cu directorul unităţii de învăţământ; - Decizia de suspendare a cursurilor şcolare se va lua la nivel local, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în următoarele circumstanţe:

a) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu COVID-19 într-o clasă din unitatea de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală de clasă cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Se va face curăţenie, dezinfecţie şi aerisire, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare normal cursurile;

b) La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut al ultimului caz;

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor

Potrivit documentului, în cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, iar DSP va efectua ancheta epidemiologică. Există patru scenarii:

 Scenariul 1: În cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă (de exemplu, învăţător/profesor care a avut o singură oră) şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă;

Scenariul 2: În cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă (de exemplu, învăţător/profesor care a avut o singură oră) şi a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă şi vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

Scenariul 3: În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală (de exemplu, profesor de sport) sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact şi, în funcţie de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

Scenariul 4: În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi a venit în contact cu multe cadre didactice (cadrele didactice din toate schimburile, în şcolile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile întregii unităţi de învăţământ.

Personalul care efectuează curăţenia în unitatea de învăţământ şi cel care este responsabil de pază, în condiţiile în care nu a intrat în contact cu persoana confirmată cu COVID-19, îşi va desfăşura activitatea în continuare;

În perioada de suspendare a clasei/unităţii de învăţământ, directorul unităţii de învăţământ va dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:

-- curăţenia şi aerisirea claselor;

-- dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor unităţii de învăţământ (clase, holuri, toalete); -

La reluarea cursurilor şcolare într-o unitate de învăţământ, personalul medico-sanitar care are în arondare unitatea de învăţământ va realiza un triaj epidemiologic riguros pentru identificarea posibilelor cazuri de noi îmbolnăviri.

Cum se desfășoară școala

Scenariul 1 – numărul infecțiilor este de sub 1 la 1000 de locuitori, în total, în ultimele 2 săptămâni

Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2 - numărul infecțiilor este între 1 și 3 la 1000 de locuitori,

 Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

Scenariul 3 - numărul infecțiilor este de peste 3 la 1000 de locuitori,

Toți elevii învață de acasă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te