Cum se va merge la școală în Capitală: prin rotație, clasele V - XII cu mască, distanțare un metru

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.08.2020 - 11:43

Dacă azi s-ar deschide școlile, București este în scenariul galben, de risc epidemiologic mediu. Ministerul Sănătății a precizat cum va arăta școala în aceste condiții.

SHARE

Ministerul Sănătăății a publicat un „Draft Ordin emis in temeiul Legii de modificare a Legii nr.1/2011 si a Legii nr.55/2020 – ORDIN pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19”. Documentul este AICI.

Potrivit Comitetul Judeţean / al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU / CMBSU) va emite, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021. Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori)”, se arată în proiectul de ordin.

Cums e face calculul

Dacă se adună în 14 zile un număr total de cazuri care să reprezinte o rată de sub 1 la mia de locuitori, atunci scenariul rămâne verde și elevii merg la ore. Dacă totalul cazurilor e între 1 și 3 la mia de locuitori, scenariul se schimbă în galben și se va merge la școală în sistem mixt. Scenariul roșu se activează la peste 3 cazuri la mia de locuitori și școala va trece pe online.

Scenariul 1 (verde – risc epidemiologic mic) Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 (galben – risc epidemiologic mediu): Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3 (roșu – risc mare) Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.

Dacă ar începe, azi, școala, Bucureștiul ar fi pe SCENARIUL GALBEN

În București, elevii vor merge la școală doar dacă în 14 zile vom avea, în total, sub 2.000 de infectări în total (am luat o populație de 2 milioane de oameni). Dacă media de infectări, pe zi, va fi de sub 143 de cazuri se va merge la școală. Dacă va fi între 143 și 429 vom avea învățământ mixt. Cursurile se suspendă dacă vor fi peste 430 de infectări.

În București, aproape în toate zilele din ultimele două săptămâni a fost depășită media critică de 143 de infectări.

Pentru scenariul 2 (unde intră și București, astăzi), Ministerul Sănătății a impus următoarele reguli.

Ciclul preșcolar și primar

Toți elevii merg la școală.

Intrarea/ieșirea din clasă. Intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. Intrarea prin mai multe uși de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare în interiorul grădiniței și de părăsire a grădiniței. Păstrarea distanței de 1 m între copii.

Triaj epidemiologic zilnic, la intrarea în grădinițe. Se verifică starea de sănătate.

Prezența persoanelor terțe în grădiniță: interzisă.

Distanțare fizică (1 m): Obligatorie în timpul programului și în pause.

Purtare mască: Nu este recomandată pentru copii. Se impune pentru întregul personal

Igiena mâinilor: Foarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentă, dezinfectat pe bază de alcool.

Utilizarea infrastructurii și a sălilor de grupă potrivit principiului: O sală=o grupă Dezinfectare și aerisire frecventă. Există o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților.

Utilizarea diverselor materiale în grădiniță: Utilizarea normală. Dezinfectare zilnică. Repartizarea individuală, pe cât posibil. Fără jucării de acasă. Interzis schimbul de obiecte personale.

Activități sportive: Doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.

Gimnazial și liceal

Numărul de copii care merg la școala în același timp: 50% (prin rotație de 1-2 săptămâni), exceptând clasele a VIII-a și a XII-a, care vor fi prezenți 100%.

Ore online ca alternativă la învățământul față în față: Elevii din clasele V-VII și IX - XI vor urmări orele de curs online alternativ.

Intrarea și ieșirea în spațiul școlar Intrarea prin mai multe uși de acces: Trasee prestabilite de intrare, deplasare în interiorul scolii și de părăsire a școlii. Păstrarea distanței de 1 m între elevi.

Purtare mască: Purtarea măștii de protecție este obligatorie atât pentru elevi, cât și pentru întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ.

Igiena mâinilor: Foarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentă, dezinfectat pe bază de alcool.

Activități de grup (întâlniri, serbări și altele): Vor fi eliminate activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței intre copii.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te