Cele mai bune aplicații de predare online. Topul platformelor educaționale digitalizate pentru elevi

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.03.2020 - 10:54

Inspectorul Școlar General al județului Dâmbovița, profesorul Sorin Ion, a realizat, pentru Newsweek România, o selecție a celor mia bune platforme online de învățare și a explicat modul în care se poate comunica de la distanță cu elevii.

SHARE

Dacă doriți de pildă să aveți acces la un eseu scris de un elev și de a face corecturi pe care acesta să le vadă, totul online, vă recomand să folosiți instrumentele G Suite de la Google.

Va trebui ca fiecare utilizator să își facă un cont Google: https://tinyurl.com/y342vpsc

VEZI TUTORIAL https://youtu.be/MD74sOJzsJY 

Cu acest cont veți avea acces la următoarele aplicații Google

- Google Drive (https://drive.google.com ) - aici pot fi create și salvate fișiere, la care pot avea acces online și persoanele pe care le invitați. VEZI TUTORIAL - https://youtu.be/fvvet1xmPNI

- Google Docs sau Documente Google (https://docs.google.com ) - este exact ca programul Word pe care îl folosiți local pe computerul de acasă sau de la școală.

VEZI TUTORIAL https://youtu.be/fvvet1xmPNI

- Google Forms sau Formulare Google (https://docs.google.com/forms ) - dacă doriți să creați un formular, o listă cu întrebări pentru elevi la care aceștia să răspundă online, un astfel de formular este ideal.

VEZI TUTORIAL https://youtu.be/_jCdtqL81G0 

- Google Sites (https://sites.google.com/ ) - aici pot fi create pagini web, de pildă elevii pot lucra colaborativ la un proiect de istorie și își pot expune cunoștințele descoperite sub forma unui site.

VEZI TUTORIAL https://youtu.be/L2HU9nxOb7U 

- Gmail (https://mail.google.com ) - poșta electronică

- Google Classroom - este un serviciu web pentru școli care permite crearea, distribuirea și evaluarea temelor/proiectelor online.

Cum puteți comunica cu elevii online

Pentru a comunica cu elevii în mediul online puteți folosi programul Zoom. Iată care sunt pașii:

- Descărcați aplicația pe telefon sau pe laptop https://zoom.us/download

- Creați-vă un cont https://www.zoom.us/signup 

- De pe pagina principală https://www.zoom.us/,  faceți click în colțul din dreapta sus pe Host a meeting -> With Video on. Va apărea o fereastră care vă va întreba Open Zoom.us. Faceți click pe Open Zoom.us.

- Când fereastra se deschide, faceți click în stânga jos pe Invite, apoi pe Copy URL.

- Linkul pe care l-ați copiat trimiteți-l elevilor via whatsup sau email. Fiecare elev care va face click pe acest link, se va alătura întâlnirii online.

- Ca să vă și vedeți, nu doar să vă auziți, faceți click în colțul stânga jos pe Start Video.  

Platforme educaționale digitale

Digitaliada (https://www.digitaliada.ro/), este un program național de susținere a educației digitale la clasele gimnaziale

Programul are două componente: platforma Digitaliada.ro - un hub de resurse educaționale digitale și Digitaliada în școli gimnaziale din sate

Digitaliada a fost lansată printr-un proiect pilot, derulat între 2016-2017

Digitaledu.ro (https://digitaledu.ro/ ) este o platformă cu idei de activități de învățare pentru elevi, contribuind la ameliorarea educației cu ajutorul tehnologiei. Platforma conține peste 700 de resurse pe care le pot utiliza cadrele didactice ca activități în clasă sau ca teme pentru acasă, în condițiile în care sunt adecvate nivelului, nevoilor și așteptărilor elevilor lor.

LearningApps (https://learningapps.org/index.php?overview&s=&category=0&tool) este o aplicație Web 2.0 concepută pentru a sprijini procesele de invățare si predare prin module interactive.

Aceste module de învățare pot fi integrate direct in conținuturi de învățare, dar pot fi și concepute online de utilizatorii înșiși sau pot fi modificate. Scopul este de a aduna module care pot fi reutilizate și de a le pune la dispoziția publicului.

Evident că se pot utiliza cu succes comunicațiile pe Skype, Whattsapp sau alte aplicații care permit interacțiune audio-video între profesor și elev. În cele din urmă, este important ca elevii să dedice din timpul lor activităților didactice, eventual sub îndrumarea părinților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te