Cazare gratuită şi burse, pentru studenţii Universității Transilvania Brașov care se vaccinează

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.10.2021 - 17:38
Cazare gratuită şi burse, pentru studenţii Universității Transilvania Brașov care se vaccinează. / Foto: wikipedia.org

Universitatea Transilvania Braşov (UniTBv) a decis o serie de măsuri de stimulare a studenţilor pentru a se vaccina împotriva COVID-19, a declarat rectorul instituţiei de învăţământ superior, dr. Vasile Abrudan.

SHARE

"În septembrie, am decis ca toţi cei care se vaccinau până la sfârşitul lunii să beneficieze de cazare gratuită în luna octombrie, iar după începerea anului universitar, am decis, Consiliul de Administraţie şi Senatul UniTBv, că toţi studenţii care se vor vaccina până la sfârşitul lunii octombrie vor beneficia de o bursă specială, ocazională - legea ne permite - de 250 de lei", a anunţat rectorul UniTBv.

Potrivit acestuia, nicio universitate nu poate furniza în acest moment cifre precise în privinţa procentului de vaccinare a studenţilor, fiind necesară în acest sens o colaborare a asociaţiilor de studenţi cu conducerile instituţiilor de învăţământ superior în privinţa culegerii unor date bazate pe dovezi.

Citește și: DSP Prahova, depășit de situație. Caută voluntari pentru anchetele epidemiologice

"În majoritatea universităţilor din România, studenţii au început cursurile de abia o săptămână şi suntem în curs de a evalua, pe bază de dovezi, acest procent. Doar pentru cei care locuiesc în căminele UniTBv, cifrele ne arătau un procent de 40% vaccinaţi. Un sondaj, făcut pe bază de estimări, arată că acest procent ar varia între 30 şi 80% în universităţile româneşti", a precizat Abrudan.

El a arătat că, duminică, potrivit datelor comunicate de DSP Braşov, erau 76 de studenţi şi 9 cadre didactice cu COVID-19, dintr-un total de 20.000 studenţi şi circa 1.350 de angajaţi.

Referitor la studenţii care nu vor să se vaccineze, rectorul a subliniat că "principiul după care este organizat acest an universitar este acela de reîntoarcere la normalitate", menţionând că studii din România şi din străinătate au relevat calitatea slabă a învăţământului online din ultima perioadă.

Citește și: La 50 de ani de la destrămarea trupei The Beatles, Paul McCartney dă vina pe John Lennon

"Este opţiunea lor, nici nu sunt adeptul obligativităţii vaccinării în cazul persoanelor care au recomandări de la medic să nu se vaccineze, dar vă spun, şi în calitate de părinte, că şi copiii mei, de 18 şi respectiv 16 ani, sunt vaccinaţi. (...) Să nu uităm că şi înainte de pandemie (...) se recuperau orele. (...) Nu vom trece activitatea în online pentru un an întreg sau pentru una, două, trei grupe pentru că un student este infectat. Vom da posibilitatea acelui student să recupereze orele. (...) Principiul după care lucrăm este că ne întoarcem la viaţa normală", a punctat Abrudan, adăugând că, inclusiv pentru formele de studiu la zi, prezenţa la ore nu este obligatorie.

În acest an universitar, în UniTBv, toate activităţile se desfăşoară cu prezenţă fizică, conform deciziei Senatului instituţiei de învăţământ superior.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.