Care este categoria de bugetari care au o zi liberă în plus în luna iunie? De ce s-a luat decizia

DE Alexandra Lupascu | 28.05.2024 - 08:18
Care este categoria de bugetari care au o zi liberă în plus în luna iunie? De ce s-a luat decizia foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care este categoria de bugetari care au o zi liberă în plus în luna iunie? De ce s-a luat decizia foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Zile libere pentru profesori: cadrele didactice beneficiază de zile libere, potrivit Codului Muncii, la fel cu alți angajați din sistemul bugetar, însă au și altele, în plus față de aceștia, prevăzute în contractul colectiv de muncă din sistemul de învățământ.

SHARE

Elevii și profesorii au zi liberă miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, în premieră la nivel național, după marea grevă a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Ziua nu trebuie recuperată.

Amintim că au mai rămas patru săptămâni de școală până la vacanța de vară 2024. Elevii de clasa a XII-a termină anul școlar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie și elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Care este categoria de bugetari care au o zi liberă în plus în luna iunie? De ce s-a luat decizia

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă.

În urma unor sesizări că se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o adresă către școli anul trecut, prin care au atras atenția că aceste zile libere se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ.

Citește și: Câți ani trebuie să fie căsătorit un cuplu pentru ca unul să ia pensie de urmaș? Cât e pensia?

Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu se recuperează.

Marius Nistor (FSE Spiru Haret): Zi liberă de 5 iunie, „singura modalitate pentru a marca această zi”

Contactat de Edupedu.ro pentru precizări legate de statutul zilei de 5 iunie ca zi liberă la nivel național prin Contractul Colectiv de Muncă (CCMUNSCÎP) semnat de sindicatele din Învățământ fără să anunțe toți profesorii că prin această mișcare încheie greva, liderul sindical Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat că instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă prin CCMUNSCÎP este singura modalitate pentru a marca această zi”.

Citește și: În ce condiții pensionarii pot rămâne fără pensie? Avertismentul Casei de Pensii: Se aplică imediat!

„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a spus Marius Nistor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te