Avertismentul medicilor pentru începutul anului şcolar 2023 - 2024: ”Nu contează ce fac în prima zi”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.09.2023 - 14:41
Începe școala. Medicii spun că este posibil să apară focare de infecții respiratorii Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Medicii atrag atenția că reîntoarcerea copiilor în colectivitate, odată cu începutul noului an școlar 2023-2024, pot apărea și focare de infecții respiratorii sau alte boli.

SHARE

Începerea anului școlar vine și cu un risc. Medicii avertizează asupra focarelor de infecții care pot apărea și fac apel ca acestea să fie monitorizate și rezolvate rapid.

Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat că, odată cu începerea şcolilor, ar putea creşte numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi a recomandat respectarea regulilor de igienă, iar în situaţia în care copiii prezintă simptomatologie specifică să nu fie aduşi în colectivitate.

Avertismentul medicilor pentru începutul anului şcolar 2023 - 2024: ”Nu contează ce fac în prima zi”

"Începerea şcolilor, faptul că oamenii vin din concediu şi au o interacţiune mai mare şi rişti să crească numărul de infecţii, mai ales că va veni sezonul rece la un moment dat şi nu vom avea doar COVID, vom avea virusurile gripale, toate virusuri cu transmitere pe cale respiratorie.

Nu contează ce fac în prima zi, contează toată perioada în care cei mici vor fi în colectivitate.

Citește și: Începe școala pentru 2.700.000 de elevi. Câte săptămâni de cursuri și câte vacanțe sunt

Aici discutăm despre regulile de igienă, inclusiv spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Este foarte important ca atunci când cel mic are o simptomatologie acută să nu fie adus în colectivitate.

Dacă totuşi este deja acolo, să fie izolat cât se poate de repede, pentru că există riscul unor focare", a afirmat, pentru Agerpres, medicul Adrian Marinescu.

Potrivit acestuia, în momentul în care copilul prezintă o simptomatologie "zgomotoasă" trebuie să se ia legătura cu medicul astfel încât cel mic să fie monitorizat corect. 

"În momentul în care este o simptomatologie zgomotoasă, se va lua legătura cu medicul de la şcoală dacă există, sau cu medicul de familie, sau cu un alt medic, în aşa fel încât cel mic să fie monitorizat corect.

Focarele trebuie să fie rezolvate la timp, eventualele focare din punct de vedere epidemiologic, în aşa fel încât lucrurile să fie menţinute cât mai echilibrat", a punctat medicul.

Citește și: Varianta Pirola crește numărul infectărilor. ”Are potențialul să producă o ”familie” cum e Omicron”

El a subliniat importanţa vaccinării antigripale, având în vedere că va veni sezonul rece cu gripă. "Foarte important - în momentul în care vorbim de sezonul rece ar trebui să ne pregătim de această dată în mod corect cu vaccinare antigripală. Ar trebui să fie făcută undeva în octombrie, în aşa fel încât sezonul de gripă care va urma din noiembrie să fie menţinut sub control", a explicat Adrian Marinescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te