40% dintre elevii din Harghita și Covasna ar putea fi trimiși în restul țării să învețe limba română

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.11.2021 - 14:40

Un obiectiv din Programul de guvernare al premierului Nicolae Ciucă urmărește ca elevii care studiază în limba maghiară să învețe mai bine limba română.

SHARE

Măsura este cuprinsă în capitolul „Educație” din Programul de guvernare, redactat de cabinetul Nicolae Ciucă și spune:  

„Guvernul României va adopta și implementa o strategie națională pentru creșterea gradului de cunoaștere a limbii române de către cetățenii români aparținând minorităților naționale.

Se au în vedere următoarele direcții de acțiune: aplicarea prevederilor Legii educației naționale în privința predării limbii române pentru elevi care studiază în limbile minorităților naționale, finanțarea unui program de schimburi de elevi, cu scopul de a avea posibilitatea utilizării (mai extinse) a limbii române și finanțarea unor tabere de limbă română pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale”.

Elevii de etnie maghiară ar putea fi parte a unui schimb de experiență cu elevi din Scornicești, Giurgiu sau Alba-Iulia.

Citește și: 42% dintre elevii din Covasna și 45% din Harghita nu știu limba română de nota 5

Newsweek România a scris că necunoașterea limbii române în județe precum Harghita și Covasna este o realitate. În cele două județe, unde trăiesc cei mai mulți etnici maghiari, notele sub 5 la proba de limba română de la Evaluarea Națională au fost de trei ori peste media pe țară.

42,6% dintre elevii din județul Covasna au luat sub nota 5 la examenul de limba română. Peste 73% din locuitorii județului s-au declarat maghiari.

44,5% dintre elevii din județul Harghita au luat sub nota 5 la examenul de limba română. Populația județului este constituită din 82,89% etnici maghiari și 15,94% români.

Județe unde peste 20% dintre elevi nu au luat nota 5 la limba română: Bihor (22%), Botoșani (20%), Călărași (24%), Caraș-Severin (22%), Giurgiu (26%), Mureș (27%), Sălaj (21%), Satu Mare (23%), Teleorman (24%), Vaslui (21%). Procentul pe întreaga țară a elevilor care au luat sub 5 la examenul de limba română a fost de 16%.

În captura de mai jos un exemplu de elevi cu note mari la examenul de limba maternă și cu note mai mici de 5 la limba română.

Citește și: Elev de etnie maghiară: limba maternă - 9, română - 3. Mii de cazuri similare la Evaluarea națională

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.