3 părinți, 3 profesori, un medic în Comitetul care va analiza dacă școala începe „fizic” sau online

DE Petre Bădică | 01.09.2020 - 12:17
radio4.gr

Ministrul Educației a anunțat că s-a deschis un portal numit educatiacontinua.edu.ro unde toată lumea va găsi infoirmații necesare pentru începerea anului nou.

SHARE

Au fost deja postate ghiduri pentru fiecare ciclu școlar.

Cine decide deschiderea școlii

Înainte de deschiderea anului școlar, se recomandă realizarea analizei de situație de către conducerea unității de învățământ preșcolar. Analiza de situație se realizează cu sprijinul unui grup local de inițiavă (GLI), din componența căruia este necesar să facă parte:

-  un reprezentant al ISJ/ISMB;

 - un reprezentant al autorității publice locale.

- un medic/o asistentă medicală/un mediator sanitar din comunitate;

- cel puțin 3 (trei) cadre didacce (reprezentând nevoile, din punct de vedere educațional, ale celor 3 grupe de vârstă specifice);

- trei părinți (reprezentând cerințele părinților pentru cele 3 (trei) grupe de vârstă specifice)/reprezentanți ai asociațiilor de părinți.

– un reprezentant al personalului nedidactic;

După caz, la acest grup local de inițiavă pot fi invitați și consilieri școlari, psihologi, reprezentanți ai sindicatelor, ai comunității de afaceri etc

Dacă sunt mai multe școli în localitate

În cazul în care există mai multe unități de învățământ preșcolar într-o comunitate (la nivelul comunei, al cartierului etc.), se poate realiza o analiză de situație comună. 

-numărul de copii înscriși în anul școlar 2020-2021 și categoriile de vârstă;

Grupul local de inițiavă va fi coordonat de directorul/directorii unității/unităților de învățământ preșcolar, iar componența acestuia va fi stabilită prin decizie internă. Întâlnirile de lucru ale GLI vor connua și după încheierea etapei de analiză de situație, în etapele de pregăre și implementare a măsurilor de protecție, precum și în etapa de monitorizare, asumându-și diferite măsuri, în funcție de provocările idenficate.

Cum se decide începerea școlii

Analiza de situație va fi una de tip SWOT, care va cuprinde următoarele aspecte:

- situația epidemiologică a comunității la data de 7 septembrie, comunicată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP);

- numărul de copii înscriși în anul școlar 2020-2021 și categoriile de vârstă; 

- personalul didactic și nedidactice încadrat la data efectuării analizei;

- spațiile școlare care pot fi ulizate de copii (atât în interior, cât și în exterior), în condițiile impuse de recomandările Ministerului Sănătății;

- dotările cu materiale și echipamente de la nivelul unității și, respecv, de la nivelul fiecărei grupe;

- bugetul avut la dispoziție pentru cheltuielile materiale, la data efectuării analizei, inclusiv pentru materiale necesare igienizării spațiilor și suprafețelor și pentru protecția personalului; - scenariile puse la dispoziție de către Ministerul Sănătății și, respecv, Ministerul Educației și Cercetării.

Cele trei scenarii pentru deschiderea școalii

SCENARIU VERDE: Dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1000 locuitori, toți elevii merg la școală.

SCENARIUL ROȘU – Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/1000 locuitori, elevii vor face școala în system mixt (online și prezență fizică).

SCENARIU ROȘU – La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1000 locuitori, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) va realiza o analiza a situației epidemiologice din localitate și, în funcție de aceasta, poate decide suspendarea cursurilor și trecerea la învățământul online.

Toate Ghidurile școlare se descarcă AICI.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.