Știați că există voucher de porc pe lângă cardul de mâncare? Ce ajutoare de sărăcie mai au românii

DE Valeria Cupă | Actualizat: 02.03.2023 - 15:08
Vouchere pentru români FOTO: INQUAM Photos / Raul Giuglea

O mulțime de vouchere și carduri sociale vor primi românii și anul acesta de la guvern. Acestea ar trebui să-i ajute pe cei vulnerabili să treacă de perioada de criză economică însă experții spun că este un fel de ”alba-neagra cu iz electoral”.

SHARE

Vouchere și carduri sociale primesc românii vulnerabili și anul acesta de la stat. Peste 2,3 milioane dintre ei primesc bani de mâncare. Aceste ajutoare ar trebui să-i ajute pe oameni să treacă de perioada de criză dar guvernul pare că dă cu o mână și ia cu două.

Consultat de Newsweek, analistul economic Adrian Negrescu , a explicat că de fapt toate aceste ajutoare reprezintă un joc de imagine pentru politicieni. În realitate nu este niciun câștig.

Voucherele sărăciei sunt un fel de ,,alba-neagra’’ cu iz electoral

Expertul este de părere că în scurt timp românii vor înțelege că de fapt nu există beneficii reale și că guvernul ar trebui mai degrabă să facă cumva să reducă inflația nu să inunde piața cu vouchere sociale.

”Cardurile de sărac, lansate anul trecut, care asigură 4 lei/zi pentru cei aflați în dificultate, epopeea voucherelor pentru energie și mult promovata creștere a ISR, care duce la majorarea veniturilor pentru mai mult de 1,5 milioane de români, reprezintă, în realitate, doar un joc de imagine, pentru că, din punct de vedere financiar, toate categoriile vizate pierd bani față de anul trecut.

Majorarea pensiilor cu 12,5%, creșterea ajutoarelor sociale cu 13,8%, toate aceste indexări sunt sub rata inflației deci, în mod real, oamenii continuă să piardă bani, putere de cumpărare față de anul trecut. Asta mai cu seamă că inflația percepută de toate aceste categorii vulnerabile este pe la 30-35%.

Altfel spus, voucherele sărăciei sunt un fel de ,,alba-neagra’’ cu iz electoral. Chiar dacă la prima vedere pare că ,,se dă”, în fapt oamenii vor sesiza tot mai puternic că ,,li se ia’’ din buzunar și că devin tot mai săraci pe măsură ce ne adâncim în criza economică.

În loc să inunde piața cu vouchere pe bandă rulantă, statul ar fi trebuit să facă un lucru mai important, să taie din rădăcini sursele inflaţiei”, a spus Adrian Negrescu. 

Analistul economic consideră că anul viitor numărul persoanelor vulnerabile va crește.

”Statul este vinovat pentru mare parte din creşterile de preţuri din ultimul an, pentru sărăcirea populaţiei, în condiţiile în care a dat undă verde companiilor de stat din zona de energie să crească preţurile până la cer. 

Și-a a câștigat cu vârf și îndesat, peste 10 miliarde de lei în plus la buget, dovadă profiturile fantastice raportate de Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz și celelalte companii.

Din acești bani, numai 4 miliarde au fost oferiți drept ajutoare celor vulnerabili.
Ce se va întâmpla în acest an? Dincolo de aceste pseudo-ajutoare, mă aștept ca numărul celor săraci să crească, în condiţiile în care povara preţurilor și a dobânzilor la credite afectează tot mai mult clasa de mijloc, una și așa vulnerabilă.

La cum arată planurile guvernului, focusat pe creșteri de taxe, împrumuturi pe bandă rulantă și cheltuieli tot mai mari în sectorul bugetar, nu este exclus ca în următorul an numărul persoanelor vulnerabile să crească puternic, iar România să devină un stat de asistați social”, a mai explicat specialistul

Voucher de porc

Una dintre cele mai recente propuneri se referă la voucherul pentru porcul de crăciun. Este o inițiativă legislativă aflată în faza finală a dezbaterii parlamentare. Este vorba despre suma de 200 de euro, adică aproximativ 1.000 de lei.

Voucherele ar urma să fie emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza resctricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană, potrivit unei inițiative ce va fi depusă în Parlament de Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit Agrointel.

Citește și: Ţăranii care sunt obligaţi să renunţe la creşterea porcului ar putea primi vouchere de 1.000 de lei

Vouchere de vacanță

Potrivit Ministeruluiu Finanțelor, voucherele de vacanță vor fi acordate și în anul 2023 pentru angajații care lucrează la instituțiile de stat. Tichetele au valoarea totală de 1.450 de lei.

Tichetul valoric poate acoperi mai multe tipuri de plăți pentru concediu dar trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Carduri pentru mâncare

În luna februarie  a acestui an a fost virată o nouă tranșă de bani pentru beneficiarii cardurilor sociale. Anul acesta sunt cu 250.000 mai puțini români față de anul trecut care beneficiază de acest ajutor.

Anul trecut, în luna august erau eligibile 2.630.613 de persoane, iar în luna februarie mai sunt  2.372.974, conform  Ministerului Investițiilor Europene.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410). 

Cardurile de energie

În 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/an, sub formă de card de energie.

Ajutorul este acordat pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile, care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

La 25 ianuarie a început procesul de printare și împlicuire a cardurilor de energie, iar de la 1 februarie primele carduri au ajuns către beneficiari. În continuare, potrivit calendarului asumat, începând de la 20 februarie se vor efectua plățile pentru facturile curente și restante.

Vouchere pentru renovarea casei

Peste 200.000 de români ar putea primi noi ajutoare de la stat, în valoare de 4.000 de lei, anul acesta. Voucherele ar putea fi folosite pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice, precum frigiderul, aragazul sau mașina de spălat.

Aceste ajutoare vizează familiile cu peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice, care trăiesc fără niciun sprijin.

Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, la Antena 3.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te