VIDEO Pod la Brăila: înălțat 200 metri de italieni, ancorat de japonezi, întârziat 3 ani de români

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.04.2021 - 17:02
Pod la Brăila: înălțat 200 metri de italieni / Pro Infrastructura

Cea mai impresionantă lucrare de infrastructură din România, care va costa 2,5 miliarde de lei, riscă să rămână fără căi de acces moderne din cauza unor procedurior birocratice românești.

SHARE

Citește și: PNL îl susține pe Cîțu, Orban insistă că premierul nu trebuie atacat. Cîțu: Aștept propunere la MS

Asupra acestui inconvenient a atars atenția Asociația Pro Infrastrucura care a realizat o nouă filmare de la acest obiectiv.

„Podul suspendat de la Brăila se apropie de o nouă etapă a construcției. Dacă până acum italienii de la Astaldi au ridicat cei doi piloni ai podului până la înălțimea de 192 de metri, în viitorul apropiat japonezii de la IHI vor începe întinderea perechii de cabluri principale între blocurile de ancoraj, aproximativ 2 km în linie dreaptă. Din multe puncte de vedere este cea mai impresionantă lucrare de infrastructură din țara noastră.

În punctualitatea echipei din Japonia putem avea încredere, dar nu același lucru îl putem spune despre CNAIR, care de 3 ani ne promite că va rezolva problemele birocratice și va emite autorizațiile de construire pentru drumurile de legătură pe întreaga lungime prevăzută în proiect”, a scris Asociația.

Pod la Brăila este înălțat 200 metri de italieni, ancorat de japonezi

Citește și: VIDEO Autostrada București: avans de 6% pe 16 kilometri. Pe 86 km se stă. Inaugurări, după 2023

Podul care face legătura între Brăila și Măcin va costa 2,5 miliarde de lei, iar lucrările se desfășoară în ritm alert. El este al treilea ca mărime din Europa și ar trebui finalizat peste doi ani. Celelate proiecte de infrastructură care  ar facilita accesul spre pod nu există.

Podul de la Brăila, deschis în 2023, dar izolat

Drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila şi Măcin ce totalizează peste 20 de km nu sunt autorizate nici până astăzi, deşi contractul este semnat din ianuarie 2018. 

„Drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila şi Măcin, care totalizează peste 20 de km, nu sunt autorizate nici până astăzi, deşi contractul este semnat din ianuarie 2018. Decizia de expropriere pentru exproprierile suplimentare încă nu a fost emisă, iar procedura de revizuire a acordului de mediu se prelungeşte nepermis de mult. Autorizarea lucrărilor în această toamnă ar fi permis la limită finalizarea drumurilor în acelaşi timp cu podul, în condiţiile actuale, autorizarea lucrărilor abia la primăvară va împinge finalizarea lucrărilor de drum în anul 2023 şi transformarea podului într-un muzeu de 2 miliarde de lei. Solicităm Guvernului, prin toate instituţiile abilitate din subordine, să deblocheze situaţia autorizaţiei de construire pentru drumurile de legătură în cel mai scurt timp", a transmis public Asociaţia Pro Infrastructura pe contul său de Facebook.

Citește și: FOTO & VIDEO 11 kilometri din autostrada spre munte, finalizați în 2020. 65% din lucrare, terminată

Altfel, potrivit documentelor de la CNAIR, drumul expres Brăila – Tulcea (lot 1) se află în stadiu zero. Are 13 kilometri, ar costa 500 de milioane și ar trebui deschis o data cu podul în 2023. Ceea ce este o utopie.

Care sunt cifrele Podului


„ CNAIR în calitate de Beneficiar, a semnat în data de  29.05.2019, Contractul de Finanțare nr. 37 pentru Proiectul „Pod suspendat peste Dunăre, în zona Brăila”, finanțat prin  Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară AP 2. Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectivul Specific 2.1 Creșterea mobilității pe rețeaua rutieră TEN-T.

 Localizarea proiectului: Județele Brăila și Tulcea

Scopul și obiectivele generale ale proiectului:

Țintele principale ale proiectului sunt realizarea unui pod rutier suspendat peste Dunăre în zona Brăila, cu 4 benzi de circulație. Realizarea podului suspendat are o importanță locală prin realizarea conexiunii  între județele Brăila și Tulcea cât și o importanță internațională prin realizarea conexiunii Regiunii Sud-Est cu coridorul trans-European IV și coridorul pan-European IX.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te