VIDEO Autostrada București: avans de 6% pe 16 kilometri. Pe 86 km se stă. Inaugurări, după 2023

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.04.2021 - 14:36

Autostrada de Centură a Bucureștiului va înconjura orașul printr-un drum de mare viteză. Zona de sud a Autostrăzii a fost licitată și are constructori, cea de nord este în diverse stadii de licitație. Autostrada de Centură București (A0) este complet diferită de actuala Centură.

SHARE

Citește: FOTO&VIDEO Vom circula pe 13 kilometri din Autostrada Sibiu – Pitești în 2023. Pe restul, din 2025

Autostrada de Centură București (A0) este un proiect complet diferit față de Centura de azi a orașului, plină de gropi și îngustă. Autostrada va avea 102 de kilometri.

Citește și: FOTO&VIDEO Podul de la Brăila, deschis în 2023 și izolat. Căile rapide de acces spre el, uitate

Avansată este porțiunea de sud care are constructori desemnați. Zona de nord are un singur constructor anunțat pe 4 kilometri.  

Citește și: VIDEO Al doilea șantier se deschide pe Autostrada Sibiu – Pitești. Are 31 km și va fi gata în 2025

Autostrada București: Pe 86 km se stă

O filmare a fost realizată la început de aprilie pe șantierul autostrăzii de centură a Capitalei, A0, lotul 2 sud.

Citește și: VIDEO Muncitori din Grecia pe Autostrada Sebeș – Turda. Inaugurare în 2021 după 5 ani de întârzieri

„După cum se vede, autostrada a prins contur pe aproape întreg traseul acestui lot, în lungime de 16,3 km. Din păcate, există în continuare două porțiuni neatacate care însumează aproximativ 5 km (adică aproape o treime din traseu), deși constructorul a primit autorizația de construire pentru întreg lotul încă din 28 octombrie 2020.

Citește și: FOTO&VIDEO Lucrări pe 43 km din Autostrada Transilvania, promiși de PSD în 2013. Finalizați în 2024

În plus, mobilizarea constructorului este destul de slabă. Muncitori și utilaje pot fi văzuți doar în câteva zone: viitorul nod cu DN6, viitorul nod cu DN5, pasajul peste CF București-Giurgiu și secțiunea de 1,7 km de la începutul lotului, pentru care constructorul a primit autorizația de construire încă din august 2020. Dar nici în zonele respective nu se poate vorbi de o mobilizare cu adevărat serioasă”, a menționat Asociația Pro Infrastructura care cere constructorului turc Alsim Alarko o mobilizare mai mare.

Citește și: FOTO&VIDEO Drumul expres pe care PSD și Dragnea au pus doar o bordură a ajuns la un stadiu de 60%

La lansarea cu artificii” a lucrărilor, anul trecut pe 18 august, compania promitea că va lucra în schimburi, inclusiv noaptea, pentru a preda lotul în cele 30 de luni contractuale.

Care este situația, la zi, a lucrărilor potrivit documentelor CNAIR

Lotul 1 se întinde pe 17 kilometri. Construiesc turcii de la Alsim Alarko. În octombrie 2019 a încceput proiectarea. Lucrările nu au început în acest moment, deși s-au făcut plăți pentru 3% din autostradă. Termenul de finalizare este 2023. Costul - 830 milioane de lei.

Contractul pentru Lotul 2 - 16,3 km de autostradă dintre Vidra și Bragadiru - a fost semnat în martie 2019 cu turcii de la Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS pentru circa 750 milioane de lei (12 luni proiectare + 30 de luni execuție).

Lucrările au ajuns la un stadiu de 6,5%, iar avansul financiar este de 20%. Termenul de finalizare este februarie 2023.

Lotul 3, de 18 km, dintre Bradgadiru și Joița va costa 853 de milioane de lei, dar lucrările nu au început. Contractul a fost câștigat de grecii de la Aktor care ar trebui să termine lucrarea în decembrie 2022, dar deja s-au înregistrat întârzieri.

Toate loturile sunt în zona de sud a Autostrăzii de Centură. În nord, doar un ciot de 4,4 kilometri are un câștigător. Ar trebui să fie terminat în 2023 dar lucrările nu au început.

Citește și: Andreea Marin șterge cu buretele primele trei căsnicii. Vrea să devină mamă la 46 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.