„Progresul este vizibil, iar avansul per total în nici jumătate de an de la prima cupă de excavator este impresionant.
22 de foreze care execută piloții forați pentru viaducte, poduri și zidurile de sprijin care vor ține pe loc dealurile transilvănene, sute de basculante, excavatoare și buldozere care efectiv mută milioane de metri cubi de pământ, redesenând relieful.
Citește și: Filmări spectaculoase, noaptea, cu viaductul de la Tălmăcel, de pe autostrada Sibiu-Pitești
Se lucrează aproape peste tot, singurele zone neatacate fiind suprafețele de pădure (procedurile de scoatere din circuitul forestier sunt finalizate în județul Cluj dar în Sălaj birocrația mai durează, fiind vorba de 90 de ha de pădure) și un punct unde se face descărcarea arheologică.
Volumul de muncă este colosal, dealurile nu stau locului (4 alunecări majore până acum) și veșnicele blocaje birocratice (relocări stâlpi LEA, păduri) încă mai pun bețe în roate, dar avem încredere că în următoarele câteva luni o bună parte din acestea vor fi rezolvate.
Citește și: VIDEO Filmare nocturnă cu podul de 500 milioane € de la Brăila la care se lucrează non-stop
Abia spre finalul lui 2023 am putea circula dacă autoritățile își vor face treaba la timp și constructorii vor păstra ritmul actual”, scria Pro Infrastructura.
Această porțiune de autostrada ar urma să fie finanțată prin PNRR.
„Noi avem deja o parte din proiecte (n.r. de pe PNRR) în derulare, spre exemplu autostrada A3 dintre Nădășelu și Poarta Sălajului. E în construcție și vom plăti facturi în curând. Mecanismul de decontare va fi disponibil când va fi aprobat planul întreg al României. Se fac câte două viramente anuale. Termenul de aprobare al PNRR de către comisie este septembrie. Anul acesta vor fi primele decontări”, a spus ministrul Drulă.
O filmare de zilele trecute arată că se lucrează inclusiv noaptea.
Nădășelu - Zimbor:
Lungime: 30.06 km
Valoare: 1.39 miliarde lei (fără TVAContract semnat: 22 septembrie 2020
Durată: 12luni proiectare + 24 luni execuție
Data finalizării: Q4 2023