VIDEO Investitor sau jucător pe bursă? Cum poți „să dormi liniștit” prin diversificarea activelor

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.10.2024 - 10:37

Investitor sau jucător pe bursă? Radu Puiu, analist financiar XTB, a explicat la cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit cum poți „să dormi liniștit” prin diversificarea activelor.

SHARE

Newsweek România a organizat, pe 1 octombrie 2024, cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit. Iar printre principalele teme abordate s-au numărat investițiile pe piața de capital și managementul riscului. 

Citește și: VIDEO Educație financiară: Cum pot investorii individuali să evite greșelile pe piața de capital

Investitor sau jucător pe bursă? Cum poți „să dormi liniștit” prin diversificarea activelor

Discuția între a juca la bursă sau a investi la bursă este una dintre problemele care duce la apariția unor pierderi, pierderi care ulterior îi pot determina pe anumiți oameni, care erau dispuși să investească o anumită sumă să nu mai intre pe piață, să își retragă toate fondurile, fiind speriați de faptul că pot să apară astfel de oscilații mari de preț, care să le afecteze economiile.

În ceea ce privește evitarea sau, să-i spune, o navigare mai lină într-o perioadă furtunoasă în ceea ce privește piețele, diversificarea (activelor, n.red.) poate să ajute la gestionarea acestor probleme punctuale sau sectoriale, ori de politici, care pot să apară.

Există diferite tipuri de diversificări. Vorbim despre diversificări între clase de active, despre acțiuni, despre obligațiuni, despre materii prime.

Putem vorbi și despre o diversificare sectorială: sectorul bancar, sectorul energetic, etc..

Sau putem vorbi despre o diversificare regională, pe diferite piețe.

De exemplu, pentru a evita probleme ce pot să apară în România, putem să investim și la nivel european, pe mai multe piețe, sau chiar la un nivel global. 

Urmând acești pași, putem să evităm aceste probleme locale sau regionale”, a explicat Radu Puiu, analist financiar XTB, la cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit.

Citește și: SUMMIT de Educație Financiară - Newsweek România. 2025, anul marilor schimbări economice

Strategia investițională și gradul de aversiune față de risc

„Contează foarte mult strategia fiecărui investitor, gradul său de aversiune față de risc și modul în care dorește să-și gestioneze banii investiți. 

Simplificat, un vot de încredere oferit unei companii este atunci când aceasta este inclusă într-un indice bursier important, pentru că, automat, în momentul în care se listează, există demersuri legale pentru a oferi mai multă transparență și a asigura protecția investitorilor inițiali și trebuie să respecte anumite condiții. 

Astfel, într-o anumită manieră, piața reușește să filtreze ușor, ușor, companiile care sunt performante.

O metodă foarte populară în rândul investitorilor, potrivit statisticilor, este atracția către ATF-uri care sunt tranzacționate la bursă și orientarea investitorilor către ATF-uri care replică performanța unor indici mari bursieri, precum S&P500 din SUA sau indicele de tehnologie Nasdaq.

Mulți oameni se orientează către o mai bună diversificare și, în același timp, către o abordare pe termen mai lung, înainte de a intra pe investițiile speculative”, a punctat Radu Puiu, analist financiar XTB, la cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit.

A 7-a ediție a Newsweek Financial Summit

Newsweek România a organizat, pe 1 octombrie 2024, cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit. Evenimentul a fost suținut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Institutul de Studii Financiare (ISF), Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) și Exim Banca Românească.

Evenimentul a adus în prim-plan trei direcții importante pentru viitorul economiei României, cu un accent deosebit pe educația financiară a publicului larg.

În primul rând, au fost explorate schimbările economice și fiscale anticipate pentru anul 2025, analizând impactul acestora asupra populației și a mediului de afaceri.

În al doilea rând, s-a discutat despre protecția locuințelor prin intermediul asigurărilor obligatorii și facultative, subliniind importanța gestionării riscurilor și consolidarea încrederii în capacitatea de reacție a pieței de asigurări.

Și, nu în cele din urmă, s-a abordat tema oportunităților de investiții pe piața de capital, invitații oferind soluții concrete pentru diversificarea portofoliilor și managementul riscurilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te