Autostrada Lugoj-Deva, parte din A1, are 100 km și trebuia să fie gata demult. Dar îi lipsește un ciot de 9,13 km, între Margina și Holdea, poreclit „Autostrada rușinii naționale” sau „Autostrada urșilor”, care trebuia finalizat încă din 2016.
Dar lucrurile au trenat în stil românesc. Noul contract a fost semnat în octombrie 2022 și lucrările au început abia în 2024.
Citește și: Ungaria face 80 km de autostradă cu 3 benzi. România va avea autostradă de la Est la Vest în 2027
„În data de 14 octombrie 2022 a fost semnat contractul pentru proiectarea și executia lucrărilor pentru obiectivul major de investitii: Autostrada Lugoj – Deva (A1), lot 2: km 27+620 - km 56+220, Secțiunea E și finalizare sectiunea D - valoarea contractului fiind de 1.826.845.634 lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată prin PNRR.
Durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani”, arată CNAIR, în raportul privind stadiul investițiilor în infrastructură rutieră.
Însă contractul a luat startul cu o întârziere. A fost semnat în 14 octombrie 2022, dar proiectarea a început pe 5 decembrie 2022, conform CNAIR. Deci, lucrările ar fi trebuit să înceapă fizic în noiembrie 2023. Dar, nu s-a întâmplat.
De ce? „Conform contractului, în noiembrie 2023 trebuia să fie gata proiectarea. Dar încă nu avem proiect tehnic (PT) aprobat și implicit nici autorizație de construire (AC) emisă pe toată secțiunea E, cea care include tunelurile. În cel mai fericit caz mai trec câteva luni până când se va emite AC”, au explicat specialiștii Asociației Pro Infrastructură, acum câteva luni.
Citește și: RUȘINOS Autostrada București, nicio șansă să fie gata până în 2027. 100 km la câmpie, în 9 ani
După ce schița proiectului a fost finalizată, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a spus, în februarie 2024, că „undeva în martie se intră la lucrări. E o companie românească, acea companie celebră, s-au depășit diverse faze care țin de Mediu, de Romsilva, lucrurile de dinainte de faza de execuție. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, în martie se intră la execuție efectiv”. Iar nu s-a întâmplat.
Pe 25 aprilie 2024, Sorin Grindeanu a anunțat, în sfârșit, că „a fost semnată autorizaţia de construcţie, se încep lucrările” și a subliniat că lucrările vor fi finalizate la timp pentru PNRR.
Imagini spectaculoase! Cum sunt săpate tunelurile pe „Autostrada urșilor”
La sfârșitul lunii noiembrie 2024, echipele UMB și ale partenerului bosniac Euro-Asfalt au început să lucreze la tunelurile de pe sectorul Margina – Holdea al autostrăzii A1 Lugoj – Deva, cu o lungime totală de aproximativ 2,13 kilometri.
Acum, la mijlocul lunii mai 2025, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a anunțat că pe șantierul autostrăzii Margina - Holdea a fost forat până acum un sfert din primul tunel.
Citește și: Podul „Golden Gate” de la Brăila, de 500.000.000 €, care a fost reasfaltat de 5 ori, se scufundă
„Se lucrează din ambele părți la tunelul 1 (T1) de pe sectorul A1 Margina – Holdea. La intrarea în galeria din stânga, abordată de echipele bosniacilor de la Euro-Asfalt, s-au forat aproape 140 de metri, iar la galeria din dreapta, realizată de echipele UMB, s-a înaintat aproape 60 de metri.
Pe partea cealaltă, la ieșirea din T1, s-a realizat bolta, pe o lungime de 22 de metri”, a informat DRDP Timișoara.
La tunelul al doilea se lucrează la plăcile de coronament din zona portalelor și continuă lucrările la zona cut & cover.
Conform proiectului, tunelul 1 are pe un sens 415 metri, iar pe celălalt sens, 367 metri.
Tunelul 2, unde se va aborda și metoda cut & cover, va avea 1985 metri pe un sens și 1825 metri pe celălalt sens.