Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, una dintre cele mai importante și mai scumpe construcții de infrastructură rutieră din România din ultimii ani, se scufundă.
Constructorul nu a reușit să rezolve tasările excesive ale fundației blocului de ancoraj de pe malul brăilean, descoperite în 2024, și acesta continuă să se scufunde.
Citește și: VIDEO Lucrare de „calitate”! Podul Golden Gate de la Brăila, deschis în 2023, reasfaltat a 5-a oară
Podul „Golden Gate” de la Brăila, de 500.000.000 €, care a fost reasfaltat de 5 ori, se scufundă
Construcția podului „Golden Gate” de la Brăila poate fi considerată o rușine națională. În nici doi ani de la inaugurare a trebuit să fie reasfaltat de 5 ori iar o parte din fundații se scufundă.
Conform informațiilor obținute de Fanatik.ro, tasările excesive sunt cauzate de infiltrațiile la care blocul de ancoraj care, după mai bine de un an, nu au fost încă rezolvate și de faptul că terenul de fundare nu a fost realizat conform caietului de sarcini și nu s-a asigurat corespunzător captarea apelor supra și subterane.
Reprezentanții CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) și ai constructorului italian WeBuild dau însă asigurări că situația este sub control și că structura generală a podului nu este în pericol.
Citește și: Ce poduri ale lui Ștefan cel Mare rezistă și azi? Noul „Golden Gate de Brăila”, sufocat de probleme
Fenomenul de tasare, de scufundare a solului sub greutatea turnurilor și blocurilor de ancoraj de pe cele două maluri, a început în 2024.
„În mod normal, tasările excesive trebuiau să se termine odată cu deschiderea podului în perioada de probă. Acest lucru s-a întâmplat în momentul când podul a fost deschis. Apoi, prin 2024, tasările excesive au continuat.
Nu este nimic alarmant, doar că structura podului este supusă unor presiuni mai mari decât cele normale”, a explicat, sub anonimat, pentru Fanatik.ro, un reprezentant al CNAIR care se ocupă de monitorizarea lucrării de infrastructură.
Citește și: Penalizări de 80.000.000 lei, pentru constructorul Podului de la Brăila plin de denivelări și fisuri
„În anii 2024 și 2025 s-au înregistrat fenomene de tasare întrucât acestea nu au fost complet consumate.
De asemenea, antreprenorul a intervenit pentru remedierea acestora, în conformitate cu prevederile cuprinse în cadrul proiectului tehnic de execuție aprobat”, a precizat Biroul de Presă al CNAIR.
Prin tasări excesive, reprezentanții CNAIR au precizat că este vorba de scufundarea pământului de sub turnul de ancoraj cu mai mult de un centimetru pe an. Iar în ultimul an s-a depășit această cotă.