VIDEO Cu trenul, Brașov - Sighișoara: 128 km, în 4 ore. În 1939, făceai 2 ore cu locomotiva cu aburi

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.10.2023 - 16:02
Cu trenul, de la Brașov la Sighișoara: 128 km, în 4h. În 1939, 2h cu locomotiva cu aburi - Foto: brasov.net - Imagine cu rol ilustrativ

Infrastructura CFR pe magistrala Brașov - Sighișoara este un dezastru. Se lucrează la o linie nouă, dar greu: 17,5 %, în trei ani, pe lotul Apața-Cața. Până va fi gata, trenul parcurge 128 km în peste 4 ore. În 1930, distanța era făcută în 2h30 cu locomotiva cu aburi.

SHARE

„Dezastrul infrastructurii CFR, ale cărei cauze le cunoaștem, pe magistrala Brașov - Sighișoara: 128 km în 4 ore și 10 minute: 8.55-13.05 cu tren IR 12735 București Nord - Cluj-Napoca. E adevărat că se lucrează la un fir nou, paralel cu linia de tranzit actuală, de aceea nu pot decât să sper că se va finaliza și acest șantier!

P.S. E o mare durere pentru mine fiindcă străbunicul și bunicul au fost o viață întreagă cfriști, primul funcționar, al doilea mecanic de locomotivă, datorită apartenenței la această mare familie a CFR-ului având șansa de a fugi, în martie 1944, din Cernăuți spre care se apropiau tancurile sovietice și astfel să se refugieze în interiorul țării și să-și pună familia la adăpost cânștigându-și o viață pâinea, mai neagră ori mai albă, câștigată cu sudoare în sânul a ceea ce ei numeau cu nedisimulată mândrie "a doua armată a țării: Căile Ferate Române", a postat un călător, Mircea Gheorghe Abrudan, pe pagina sa de Facebook, pe 18 septembrie, alături de un filmuleț în care se observă cum „zboară” trenul între Brașov și Sighișoara. 

Citește și: Mecanic de locomotivă pe un tren de pasageri, prins drogat la manșă. Fumase un joint înainte de drum

Cu trenul, de la Brașov la Sighișoara: 128 km, în 4h. În 1939, 2h cu locomotiva cu aburi

Toate trenurile care circulă între Brașov și Sighișoara fac în momentul de față mai mult de 3 ore pe cei 128 km, iar unele chiar și peste patru ore. 

În luna iunie 2023, s-au împlinit 150 de ani de când primul tren a intrat în gara din Brașov din direcția Sighișoara (1 iunie 1873), de pe traseul numit de presa vremii „Drumulu de feru unguresc orientalu”. 

Citește și: Un tren CFR a dat cu spatele pentru că a ratat o stație în Suceava. Prin ce au trecut călătorii

Șase ore făceau trenurile acum 150 de ani pe cei 128 km. Apoi, în 1929, cel mai rapid tren era deja mai iute decât în prezent, făcând 2 ore și 28 minute. Iar în 1939, un tren rapid parcurgea cei 128 km dintre Brașov și Sighișoara în sub 2 ore. Făcea o oră și 55 de minute.

Din anii 1970 până în 1998, cele mai rapide trenuri făceau 95-100 de minute, iar în 1998 trenurile Expres și IC făceau doar o oră și 35 de minute, potrivit bizbrasov.ro.

Fără investiții, apoi, magistrala s-a deteriorat. După 2010, timpii au crescut accelerat și drumul nu a mai putut fi parcurs în sub două ore.

Era nevoie de o modernizare serioasă, iar lucrările au început în ultimele luni din 2019, dar se pare că vor mai ține mulți ani.

E adevărat, sunt cele mai complexe lucrări feroviare făcute în România după Revoluție, inclusiv tuneluri de 5 km și 7 km lungime, însă, pe lotul de mijloc, Apața-Cața, de exemplu, lucrările de modernizare au ajuns doar 17,5 % la trei ani de la semnarea contractului.

Citește și: La fiecare sută de kilometri, un tren a întârziat aproape cinci minute. Statistică CFR

,,Progres extrem de slab pe șantierul liniei de cale ferată Apața-Cața (28,2 km), parte a Coridorului feroviar Rin- Dunăre. Contractul, semnat în anul 2020, a ajuns la doar 17,5 % progres fizic și în continuare se prefigurează întârzieri.

Am solicitat conducerii CFR Infrastructură să ia toate măsurile necesare pentru ca lucrările de reabilitare să se finalizeze la sfârșitul anului viitor (2024).

În cazul în care situația nu se îmbunătățește, mă aștept să fie aplicate sancțiuni contractuale dure. Este un proiect important pentru transportul feroviar românesc și european pe care Asocierea de constructori greci, francezi și români trebuie să îl trateze cu maximă seriozitate !”, a declarat, în august, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Modernizarea magistrale de cale ferată Brașov – Sighișoara a intrat în vara anului 2023 cu un progres de sub 20% pe cele trei loturi cu o lungime totală de 112 kilometri, deși lucrările ar trebui să se încheie în aprilie respectiv noiembrie 2024, conform termenelor din contracte.

Modernizarea liniei Brașov – Sighișoara este cea mai mare investiție în execuție a CFR Infrastructură, contractele semnate fiind de aproape 6 miliarde lei. Loturile Brașov – Apața și Cața – Sighișoara (84 km lungime) au ajuns la doar 20% execuție, conform progresului pe care l-a raportat CFR Infrastructură, iar pentru lotul de mijloc Apața – Cața (28 km), care include tunelurile de la Ormeniș (7 km) și Homorod (5 km), progresul este de 17,5%.

România a pierdut 320 de milioane de euro pentru că a semnat cu întârziere contractele de modernizare pe loturile Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, iar pentru lotul de mijloc riscul este de a mai pierde 500 de milioane de euro. 

Licitaţia pentru modernizarea magistralei Braşov – Sighişoara, parte a coridorului IV, a fost lansată în 2016, pentru două din cele trei secţiuni: Braşov – Apaţa, respectiv Caţa – Sighişoara (85 km), în timp ce secţiunea centrală, Apaţa – Caţa (28 km), a fost licitată în 2017. Apoi, contractele pentru modernizarea celor două secţiuni de la capete au fost semnate abia în martie 2020, potrivit orademedias.ro.

Record de viteză, între Sighișoara și Simeria. Trenul a parcurs 169 km în 1h36

După 11 ani de lucrări de modernizare, trenul a înregistrat un record în această vară pe linia Sighișoara - Simeria. A parcurs 169 de kilometri în 1h36. 

„Dacia, un tren internațional, a parcurs distanța Simeria-Sighișoara (169 km cu 4 opriri) într-o oră și 36 minute, mult sub recordul precedent al aceluiași tren din 1995: 2 ore și 10 minute.

Performanța este deja comparabilă cu binecunoscuta rută București-Constanța (225 km în 2h fără oprire) și va putea fi îmbunătățită când viteza maximă va crește de la 150 la 160 km/h pe un total de circa 140 din cei 169 kilometri”, potrivit Asociației Pro Infrastructură.

„Din păcate, durata de 11 ani a lucrărilor umbrește acest succes. După licitațiile lansate în 2011 și semnarea primelor contracte în 2012, linia reconstruită a început să fie deschisă circulației pe un fir în 2018-2019 iar porțiunea cea mai întârziată a fost gata abia în 2021”, au apreciat specialiștii Pro Infrastructură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te