VIDEO Când va fi gata Autostrada Moldovei? Termenele și promisiunile, depășite pe mai multe loturi

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.10.2024 - 12:50
Când va fi gata Autostrada Moldovei? Termenele și promisiunile, depășite pe mai multe loturi - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Când va fi gata Autostrada Moldovei? Termenele și promisiunile, depășite pe mai multe loturi - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Când va fi gata Autostrada Moldovei? Termenele și promisiunile, depășite pe mai multe loturi - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Când va fi gata Autostrada Moldovei? Termenele și promisiunile, depășite pe mai multe loturi - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Când va fi gata Autostrada Moldovei? Termenele și promisiunile politicianiste au fost depășite deja pe mai multe loturi aflate în execuție, iar pentru 23% din traseul de 437 de kilometri nu s-au terminat încă nici „hârtiile”.

SHARE

Autostrada A7 Ploiești - Siret, supranumită „Autostrada Moldovei”, rămâne încă un vis foarte îndepărtat. 

La 6 ani de la semnarea primului contract (august 2018, Centura Bacău), se circulă doar pe 16,27 km la profil de autostrada. Adică, pe 4% din cei 437 km ai întregii autostrăzi. 

73% din traseu este în execuție, cu termene în 2024, unele deja depășite, și 2025. Iar pe 102,97, între Pașcani - Suceava - Siret, nu s-a săpat măcar o groapă, tronsoanele fiind în licitare sau planificare. 

Citește și: Când va avea Autostrada Moldovei A7 "Cocoaşa de la Focşani" funcţională? Secretele locale ale ei

Planificarea Autostrăzii A7 Ploiești - Siret

Tronson Stadiu Deschidere
I.Centura Bacau (partial) Deschisa Dec 2020
II.Ploiesti - Buzau In executie 2024,2025
III.Buzau - Focsani In executie 2024
IV.Focsani - Bacau In executie 2025
V.Bacau - Pascani In executie 2025
VI.Pascani - Suceava In licitare -
VI.Suceava - Siret Planificat -

Sursa: 130km.ro

Când va fi gata Autostrada Moldovei? Termenele și promisiunile, depășite pe mai multe loturi

Termenele (octombrie 2024) și promisiunile politicianiste au fost depășite deja pe segmentele A7 Ploiești-Mizil și A7 Mizil-Buzău Vest.

„Nimic în 2024 pe Autostrada A7 Mizil-Buzău Vest.

În ciuda promisiunilor ministrului Grindeanu și ale premierului Ciolacu chiar de săptămâna trecută, nu vom circula în 2024 pe cei 28,35 kilometri dintre Mizil și Buzău Vest (Stâlpu/Spătaru).
 
Termenul contractual de finalizare, octombrie 2024, este evident depășit.

Argumentele. Sunt două pasaje peste A7 pe DJ102H Mizil-Căldărușanca, respectiv pe DJ103R Istrița-Găgeni-Amaru, unde grinzile metalice nu sunt livrate în șantier, ce să mai vorbim de instalarea lor și pașii necesari până la trafic.

În plus, pasajul metalic din nodul Mizil este foarte întârziat și el, iar un alt pod metalic, de data asta pe A7 peste Pârâul Sărata, este (aproape) gata doar pe un sens.
 
La aceste puncte critice se adaugă restul lucrărilor de făcut: destul de mult asfalt pe autostradă dar și pe supratraversări, parapete, marcaje, finisaje.
 
 


Mai mult, mobilizarea celor doi antreprenori, Coni dar mai ales Trace unde sunt cele mai multe lucrări restante, nu arată că ar putea și/sau ar dori să termine în 2024, în niciun caz până în alegeri.

Concluzia? Niciun kilometru inaugurat în 2024. Poate doar într-un scenariu extrem în care s-ar bloca accesul cetățenilor pe cele două drumuri județene, cu reducerea accesului sau chiar izolarea localităților tranzitate de ele.

Acestea la pachet cu crearea unei situații foarte complicate în nodul Mizil unde pasajul peste A7 nu va fi gata: conflict major A7-DJ100C mai ales dacă avem trafic pe A7 din direcția DN1D până în DJ100C, posibilă congestie, risc semnificativ de siguranță rutieră și slalom printre muncitori, bonus.
 
Și, desigur, constructorii trebuie să accelereze pe ultima turnantă - puțin probabil”, explică specialiștii Asociațieie Pro Infrastructură, pe Facebook. 
 
 

„Doar 10 kilometri pe A7 Ploiești-Mizil în 2024, poate.

În ciuda promisiunilor ministrului Grindeanu și ale premierului Ciolacu chiar de săptămâna trecută, nu vom circula în 2024 pe toți cei 21 de kilometri dintre Ploiești (Autostrada A3/Dumbrava) și Mizil.
 
Termenul contractual de finalizare, octombrie 2024, este evident depășit.

Argumentele. Așa cum se vede din cadrele aeriene surprinse de Ștef marți, podul cu tablier metalic peste Cricovul Sărat nu are nicio grindă pusă.
 
Pasajul mixt peste calea ferată și DJ101F din apropierea nodului A3-A7 este și el foarte în urmă. Plus multe alte lucruri de făcut pe alte structuri, restul de asfalt, rampe, parapete, finisaje.

Așadar, singura șansă reală, și aceea greu de pus în practică până la alegeri, este o inaugurare parțială între DN1D (Albești-Paleologu-Urziceni) și DJ100C (Mizil).
 
Dar nodurile cu DN1D și DJ100C (aflat în curtea vecinilor de la Coni-Trace) cu siguranță nu vor fi gata, pasajele sunt foarte în urmă.

Citește și: Marcel Ciolacu: „Infrastructura, cea mai mare restanță a clasei politice. Avem un stil de lălăială”
 
Deci trebuie în ambele capete să se facă descărcări temporare pe genunchi (girații din balize și acces prin bretele), iar constructorii să termine nodurile sub trafic, adică deranj și pericol.
 
În opinia noastră, orice ciot nou de autostradă ajută, dar în cazul de față soluțiile temporare deficitare din nodurile din capete generează conflicte de trafic, posibile congestii, dar mai ales riscuri de siguranță rutieră pentru șoferi și muncitorii constructorilor.
 
Concluzia? Deschiderea completă în 2024, între A3 și Mizil, iese din discuție.
 
Noi credem că vor fi inaugurați cei 10 kilometri între DN1D și DJ100C doar dacă antreprenorii Pizzarotti-Retter vor reuși să termine în noiembrie până în alegeri și doar dacă vor accepta să lucreze mai departe sub trafic, prin presiunea pusă de politicieni care vor insista să taie panglica la ceva”, afirmă specialiștii Asociației Pro Infrastructură, pe Facebook. 

Citește și: Lotul 2 al autostrăzii Pașcani – Suceava, de 25.000.000 €/km, e gata. Pe hârtie! Când se va circula
 


Stadiul lucrărilor pe fiecare lot al Autostrăzii Moldovei, Ploiești - Pașcani, aflat în lucru

  • Dumbrava  – Mizil (21 km) – lucrările au un grad de realizare de 85%, iar stadiul actual financiar este de 51%. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în august 2022, iar termenul inițial de finalizare este depășit. Valoare lucrări – 1,5 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Ploiești – Buzău.

  • Mizil – Pietroasele (28 km) – lucrările au un grad de realizare de 91,4%, iar stadiul financiar este 45%. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în august 2022, iar termenul de finalizare este, de asemenea, depășit. Valoare lucrări – 1,25 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Ploiești – Buzău.

  • Pietroasele – Buzău (13,9 km) – lucrările au un grad de realizare de 14,5%, iar stadiul financiar este 18%. Lucrările au început în martie 2024. Valoare proiect – 1,1 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Ploiești – Buzău.

  • Vadu Pasii (drum de legătură către DN2, 4,6 km) – lucrările au un grad de realizare de 55%, iar stadiul financiar este 28%. Lucrările au început în decembrie 2022, iar termenul inițial de finalizare este depășit. Valaore lucrări – 690 milioane lei. Segmentul este parte din tronsonul Buzău – Foșcani.

  • Vadu Pasii – Râmnicu Sărat (30,8 km) – lucrările au un grad de realizare de 57%, iar stadiul financiar este 42%. Lucrările au început în februarie 2023, iar termenul de finalizare aprilie 2025. Valoare lucrări – 1,3 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Buzău – Foșcani.

  • Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni (36,1 km) – lucrările au un grad de realizare de 54%, iar stadiul financiar este 42%. Lucrările au început în februarie 2023, iar termenul de finalizare este trimestrul II 2025. Valoare lucrări – 1,5 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Buzău – Foșcani.

  • Focșani – Domnești Târg (35,6 km) – lucrările au un grad de realizare de 26%, iar stadiul financiar este 15%. Lucrările au început în martie 2023, iar termenul de finalizare este luna septembrie 2025. Valoare lucrări – 2,4 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Focșani – Bacău.

  • Domnești Târg – Răcăciuni (38,8 km) – lucrările au un grad de realizare de 27%, iar stadiul financiar este 12%. Lucrările au început în luna mai 2023, iar termenul de finalizare este luna noiembrie 2025. Valoare lucrări – 2,5 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Focșani – Bacău.

  • Răcăciuni – Bacău (21,5 km) – lucrările au un grad de realizare de 19%, iar stadiul financiar este 8%. Lucrările au început în luna mai 2023, iar termenul de finalizare este luna noiembrie 2025. Valoare lucrări – 1,7 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Focșani – Bacău.

  • Centura Bacău (16,2 km) – parțial, traseul centurii Bacăului se suprapune cu cel al A7. Varianta de ocolire este dată în folosință din luna august 2021. Lucrările au avut o valoare de 670 milioane lei.

  • Săucești – Trifești (30,3 km) – lucrările au un grad de realizare de 18%, iar stadiul financiar este 9%. Lucrările au început în luna mai 2023, iar termenul de finalizare este luna noiembrie 2025. Valoare lucrări – 1,6 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Bacău – Pașcani.

  • Trifești – Gherăești (19 km) – lucrările au un grad de realizare de 16%, iar stadiul financiar este 6%. Lucrările au început în luna mai 2023, iar termenul de finalizare este luna noiembrie 2025. Valoare lucrări – 1,3 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Bacău – Pașcani.

  • Mircești – Pașcani (28 km) – lucrările au un grad de realizare de 18%, iar stadiul financiar este 5%. Lucrările au început în luna mai 2023, iar termenul de finalizare este luna noiembrie 2025. Valoare lucrări – 1,8 miliarde lei. Segmentul este parte din tronsonul Bacău – Pașcani.

Autostrada Moldovei - A7 continuă spre nordul țării cu Pașcani – Suceava și, respectiv, Suceava – Siret, proiecte care nu au încă constructori desemnați, segmente din aceste autostrăzi fiind ori în fază de licitație, ori în pregătire.

„Situația în teren reliefează cantități importante de lucrări rămase a fi executate, în special la structuri – partea de armare, suprabetonare, hidroizolație (într-un punct nici măcar grinzile nu sunt ridicate complet după cum se vede pe filmare).

O deschidere parțială mai mult ar îngreuna lucrurile pentru toată lumea, este evident că nu sunt speranțe și nici motive de veselie cu privire la acest lot, când iarna bate la ușă și mobilizarea constructorului nu pare la nivelul așteptărilor tuturor”, spun reprezentanții Asociației „Moldova vrea autostradă” (MVA), cu privire la segmentul Dumbrava – Mizil, potrivit apix.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te