VIDEO Acţiunile Google/Alphabet s-au prăbuşit, după un răspuns eronat al lui Bard, rivalul ChatGPT

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.02.2023 - 09:54
VIDEO Ac'iunile Google/Alphabet s-au prăbuşit, după un anunţ eronat privind Bard, rivalul ChatGPT - Foto: Flickr/Outreach Pete

Acţiunile Alphabet Inc (GOOGL.O) au pierdut 100 de miliarde de dolari din valoarea de piață, după ce noul chatbot al firmei a dat informații inexacte, într-un videoclip promoțional, alimentând îngrijorările că Google pierde teren în fața Microsoft Corp.

SHARE

Cotele Alphabet au scăzut cu până la 9%, în timpul tranzacționării obișnuite, cu volume de aproape trei ori mai mari decât media mobilă pe 50 de zile.

Acţiunile şi-au redus pierderile după ore întregi și au rămas aproximativ neregulate. GOOGL.O au pierdut 40% din valoare anul trecut, dar au crescut cu 15% de la începutul acestui an, exclusiv pierderile de miercuri.

Citeşte şi: Elevii de şcoală scriu eseuri argumentative cu ChatGPT. Ideile sunt bune, dar nu sunt bine legate

Reuters a fost primii care a subliniat o eroare în reclama Google, pentru chatbot-ul Bard, care a debutat luni, despre ce satelit a fotografiat pentru prima dată o planetă din afara sistemului solar al Pământului.

Google a distribuit luni un exemplu în care Bard a răspuns la întrebarea „Despre ce descoperiri noi de la telescopul spațial James Webb îi pot spune copilului meu de 9 ani?”

Instrumentul AI răspunde cu trei puncte. Ultimul afirmă în mod incorect că James Web Space Telescope, care a fost lansat în decembrie 2021, a făcut primele poze ale unei exoplanete, în afara sistemului nostru solar.

Citeşte şi: Ce au căutat românii pe Google în 2022: Roxadustat, zacuscă și Bulgaria all inclusive, pe listă

În realitate, prima imagine a unei exoplanete a fost realizată de Very Large Telescope, telescopul Observatorului European de Sud, în anul 2004, potrivit NASA. Pe atunci, evident, James Web Space Telescope încă nu exista.

Anterior, OpenAI, un startup pe care Microsoft îl susține cu aproximativ 10 miliarde de dolari, a introdus un software care a uimit consumatorii și a devenit o fixație în cercurile Silicon Valley, pentru răspunsurile sale surprinzător de precise și bine scrise, la solicitări simple.

Prezentarea Google, transmisă în direct miercuri dimineață, nu a inclus detalii despre cum și când va fi integrat Bard în funcția de bază de căutare.

Cu o zi mai devreme, Microsoft a organizat un eveniment, în care a spus că a lansat deja pentru public o versiune a căutării sale Bing, cu funcții gen ChatGPT integrate.

Eroarea lui Bard a fost descoperită chiar înainte de prezentarea de către Google.

„Deși Google a fost lider în inovarea AI, în ultimii câțiva ani, părea să fi adormit implementând această tehnologie în produsul lor de căutare”, a declarat Gil Luria, analist senior de software la D.A. Davidson.

„Google s-a străduit în ultimele săptămâni să ajungă din urmă pe ChatGPT și asta a făcut ca anunțul de ieri (adică de marți) să fi fost grăbită, ducând la încurcătura jenantă, de a posta un răspuns greșit, în timpul demonstrației.”

Acțiunile Microsoft au crescut cu aproximativ 3% miercuri și au rămas neschimbate, în tranzacționarea post-piață.

Alphabet a postat un scurt videoclip GIF cu Bard în acțiune, pe Twitter, promițând că va ajuta la simplificarea subiectelor complexe, dar a oferit în schimb un răspuns inexact.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te