Cele mai ieftine apartamente din România. Orașele unde au scăzut foarte mult prețurile la imobiliare

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.07.2023 - 21:15
Lunile de vară, bune pentru a cumpăra apartamente Foto: pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

În câteva dintre marile orașe, prețurile la imobiliare au scăzut, astfel că o investiție în imobiliare ar putea fi oportună în această perioadă. Un raport publicat recent arată o nouă scădere a prețurilor la imobiliare, în prima lună de vară.

SHARE

Prețurile la imobiliare se mențin la un nivel ridicat însă sunt orașe unde apartamentele s-au mai ieftinit în luna iunie față de luna mai. 

Unul dintre motive ar fi că interesul pentru achiziții imobiliare este în scădere în lunile de vară pentru că oamenii sunt plecați în concedii.

Însă nu putem vorbi despre scăderi dramatice ale pieței imobiliare din România. 

Unde poți să-ți cumperi acum un apartament ieftin. Orașele unde au scăzut prețurile la imobiliare

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, trei dintre marile orașe au înregistrat majorări ale valorilor medii de listare pentru acest gen de proprietăți, cea mai mică marjă de creștere fiind consemnată în Craiova, iar cea mai mare, în Constanța.

Conform studiului citat, pentru luna iunie 2023, media națională este de 1.429 €/mp, cu aproape 2€/mp mai mare față de prețul din mai și cu 6 €/mp față de luna iunie 2022.

Citește și: Criza se amână. În ce orașe poți găsi apartamente ieftine? Cât vor mai crește prețurile locuințelor

Sunt însă orașe, precum București, unde prețurile au mai scăzut față de luna mai și chiar față de luna iunie a anului trecut. 

Astfel, în Capitală se înregistrează scăderi de prețuri la toate tipurile de apartamente, o medie generală fiind de aproximativ 1.500 €/mp, cu 7 €/mp mai puțin față de luna mai a acestui an și cu 36 €/mp mai puțin ca în iunie 2022. 

Cea mai mare scădere de preț o înregistrează apartamentele noi cu 73 €/mp mai puțin față de iunie 2022. Iar cele noi cu 2 camere sunt cu 61 €/mp mai ieftine față de perioada similară de anul trecut.

În Brașov, prețul mediu la imobiliare este de aproape 1.600 €/mp, cu 6 €/mp mai puțin față de luna mai dar cu 38 €/mp mai mult decât în luna iunie 2022.

Citește și: Cele mai murdare cartiere din România. Câte sunt din București și de ce sunt în acest top al rușinii

În Cluj-Napoca, prețul mediu la imobiliare era 2.416 €/mp, în luna iunie, cu 30 €/mp mai puțin față de luna mai dar în creștere față de anul trecut (cu 38 €/mp față de iunie 2022).

În Constanța, vara aceasta au început să crească prețurile la imobiliare. Media generală a prețurilor la apartamente este de aproximatuv 1.700 €/mp, cu 77 €/mp mai mult faţă de luna 5/2023 și cu aproape 100 de euro mai mult față de iunie 2022.

În Timișoara, prețul mediu la aparatemente este de 1.460 €/mp, cu 12 €/mp mai puțin decât în luna mai și cu 23 €/mp mai mult față de iunie 2022.

Citește și: Trei lucruri de știut când vrei să închiriezi o locuință. Acum este cel mai bun moment

O scădere a prețului la imobiliare se observă și în Iași, media fiind de 1.372 €/mp. Este cu 3 €/mp mai mic față de luna mai 2023 și cu 52 €/mp mai mare față de luna iunie 2022.

În Craiova, prețul mediu la imobiliare este de 1.477 €/mp, mai mic cu doar 2 €/mp față de luna mai anul acesta dar este la același nivel cu prețurile din luna iunie 2022.

La Sibiu, prețurile la apartamente înregistrate în luna iunie, sunt la același nivel cu cele din luna mai anul acesta, 1.435 €/mp. De asemenea, este cu 29 €/mp mai mare față de vara anului trecut.

Oradea este orașul unde prețurile sunt în creștere la apartamente. Conform studiului citat, prețul mediu este de 1.363 €/mp, cu 18 €/mp mai mare față de luna mai 2023 și cu 78 €/mp mai mare față de luna iunie 2022.

Citește și: Jumătate de milion de euro pentru o parte din Istorie. Aici s-a filmat pelicula „Charleston”

În Ploiești, media prețurilor la apartamente este de 1.062 €/mp pentru luna iunie, cu 6 €/mp mai mică față de luna mai 2023 și cu 39 €/mp mai mare față de luna iunie 2022.

Mai puține anunțuri cu vânzări de apartamente și case

În prima lună de vară a anului, interesul pentru vânzarea de locuințe continuă să scadă pe piața din România, însă sunt și numeroase aspecte pozitive, spun cei de la storia.ro.

Astfel, în iunie, numărul de afișări pentru anunțurile cu apartamente disponibile la vânzare a scăzut cu 8% comparativ cu luna mai, însă cu numai 3% comparativ cu iunie 2022. Pe baza acestor date, prima jumătate a anului arată o scădere a numărului de afișări cu aproape 16%. 

Același trend se remarcă și pentru contactările directe realizate de persoanele interesate să cumpere apartamente. În acest caz, iunie a adus o scădere cu 9% comparativ cu luna anterioară și cu 7% față de iunie 2022, în timp ce la nivelul primei jumătăți a anului scăderea este de 22%. 

Citește și: Care sunt cele mai periculoase orașe din România. Bucureștiul nici nu prinde Top 10

Potrivit celor două statistici, deși numărul de afișări și contactări directe este în continuare în scădere, tendința generală este una de atenuare a scăderii și, implicit, de stabilizare a pieței imobiliare. 

Pe baza acestor date, perioada de timp în care un anunț de vânzare pentru apartamente a rămas activ pe platformă, a crescut în iunie cu 11,5% comparativ cu luna mai și cu 7% comparativ cu iunie 2022. La nivelul primei jumătăți a anului, perioada de valabilitate a unui anunț a crescut cu 8%. 

Citește și: E mai ieftin să stai în chirie în Halkidiki, aproape de mare, decât într-un apartament în București

În mare parte, trendul este asemănător și în cazul stocului de case disponibile la vânzare, cu o excepție pozitivă. Astfel, numărul de afișări pentru anunțurile de vânzare de case a scăzut în luna iunie cu 8% vs. mai 2022 și cu 10% vs. iunie 2022, ceea ce a condus la o scădere medie de 14% pentru primele șase luni ale anului. 

Pe de altă parte, numărul contactărilor directe pentru vânzarea de case a înregistrat o creștere de aproape 16% în iunie 2023 vs. mai 2023, iar această creștere ar putea fi justificată de un interes mai mare pentru achiziționarea de case de vacanță.

Citește și: Cartierele cu cele mai mici chirii din București. Unde poți să locuiești cu 150 de euro/lună

Comparativ cu iunie 2022 există o scădere de aproape 18%, în timp ce, la nivelul primei jumătăți a anului, numărul de contactări directe a scăzut cu 22%. 

Nici în cazul chiriilor lucrurile nu stau diferit. Vara, oamenii nu se înghesuie să închirieze locuințe.

La fel ca în cazul vânzărilor de apartamente, și în cazul închirierilor pentru acest tip de locuințe se observă o creștere a intervalului de timp în care anunțurile au rămas active pe cele două platforme.

Citește și: Cât costă o garsonieră la intrarea în Mamaia. În Bulgaria îți cumperi două

Astfel, un anunț a rămas activ cu 3% mai mult timp în iunie 2023 comparativ cu mai 2023 și cu aproape 8% comparativ cu iunie 2022. În ansamblu, în prima jumătate a anului, anunțurile au rămas active cu 3,5% mai puțin timp decât în perioada similară a anului trecut. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te