Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.12.2022 - 16:45
Contoar energie electrică / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Contoar energie electrică / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Toți consumatorii de energie electrică, fie ei casnici sau industriali, vor fi obligați să-și monteze contoare inteligente foarte exacte și care permit tarifare în timp real, pe intervale orare. Vestea proastă este că schimbarea contoarelor va fi suportată din propriul buzunar.

SHARE

Toți consumatorii de energie electrică, fie ei casnici sau industriali, vor fi obligați să suporte direct din buzunar, în mod individual, cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului, în condițiile în care acestea trebuie montate la toate locurile de consum din România în următorii 6 ani, a decis Guvernul prin ordonanță de urgență, printr-o prevedere ce transpune în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică.

Citește și: Sute de români și-au „rezolvat” facturile. Au fost prinși cu „intalații” de furat curent sau gaze

În prezent, în baza legislației în vigoare, distribuitorii își recuperează cheltuielile cu programele investiționale de instalare de contoare inteligente exclusiv prin includerea acestor costuri în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie plătite de toți consumatorii pe facturi.

Consumatorii cărora li se montează astfel de contoare nu plătesc, deocamdată, nimic în plus în mod individual, relatează bizbrasov.ro. Prețul unui contoar electric inteligent de uz casnic este de circa 500 de lei, fără montaj.

Toți consumatorii de curent electric trebuie să treacă la contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028

Potrivit Legii energiei și reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de ANRE, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: Cum îți poți schimba furnizorul de energie dacă nu îți convin tarifele. În 24 de ore, totul online

Pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER) la un maxim de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună) în rețeaua Distribuție Energie Oltenia.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028, „prin implementarea sistemelor de măsurare inteligentă pe scară largă exclusiv în condiții de eficiență a investițiilor”, stipulează Legea energiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te