Turcia lui Erdogan, îngenuncheată de inflație: Rata anuală a ajus la 61,53% în septembrie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.10.2023 - 15:20
Turcia lui Erdogan, îngenuncheată de inflație: Rata anuală a ajus la 61,53% în septembrie - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Rata inflaţiei în Turcia a accelerat în septembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, pe fondul costurilor mai ridicate cu energia şi alimentele, arată datele publicate de Institutul de Statistică.

SHARE

În septembrie, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 61,53%, faţă de un nivel de 58,94% în august. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2022, când inflaţia s-a situat la 64,27%. Analiştii se aşteptau la o inflaţie de 61,6% luna precedentă.

Deprecierea monedei naţionale pune presiune pe preţuri, într-un moment în care Guvernul adoptă diverse măsuri, inclusiv majorarea salariului minim, şi analizează creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, relatează Agerpres, citând DPA şi Bloomberg.

Citește și: Inflația din Zona Euro a scăzut la 4,3%, în septembrie, cel mai scăzut nivel din octombrie 2021

Preţurile la alimente şi băuturi non-alcoolice au crescut cu 75,14%, iar tarifele pentru hoteluri, cafenele şi restaurante au urcat cu 92,48%. Costurile cu sănătatea au înregistrat o expansiune de 79,79%, iar cele cu locuinţa un avans 20,16%.

În ritm lunar, rata inflaţiei în Turcia a crescut în septembrie cu 4,75%, faţă de un avans de 9,09% în august.

Rata anuală a inflației în Turcia ar putea ajunge la 70% în 2024

"Ne aşteptăm ca inflaţia să atingă un nivel de vârf, de 70%, în trimestrul doi din 2024, înainte de o decelerare a preţurilor de consum, spre 40%, până la finalul anului", a declarat economistul Selva Bahar Baziki.

Din iunie, cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat cu circa 30%, aproape de 100 de dolari. Turcia este un mare importator de energie iar estimarea realizată de Banca Centrală privind preţul anual mediu barilului de ţiţei este în prezent de 79,4 dolari.

"Ţinând cont de tendinţa de creştere a preţurilor petrolului, campania Băncii Centrale de înăsprire a politicii monetare ar putea duce dobânzile la un nivel mai ridicat decât s-a prevăzut iniţial", a apreciat economistul Erol Gurcan de la Yatirim Finansman.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, un semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei.

Citește și: Cabinetul Ciolacu are „montat” un mecanism de mărit inflaţia: indexarea accizei la carburanţi

La cea de-a patra şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 25% până la 30%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare până la 27,5%.

Politica Băncii Centrale a Turciei "va fi întărită suplimentar, cât de mult va fi necesar, într-un mod treptat şi în timp util, până la o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor inflaţioniste", a informat instituţia într-un comunicat. Analiştii se aşteaptă ca până la finalul anului dobânda să ajungă la 35%.

A patra majorare în tot atâtea luni "nu va fi probabil suficientă să-i convingă pe investitori că inflaţia va fi adusă sub control. Ne aşteptăm la noi majorări ale dobânzilor înainte de finalul anului", a apreciat James Wilson, analist la ING.

În ultimii doi ani, lira s-a depreciat cu aproape 70%, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei în patru ani şi a făcut presiuni pentru reducerea dobânzii, în pofida inflaţiei ridicate, care a depăşit 85% anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te