Ți-au fost modificate termenii și condițiile unui credit? Băncile pot fi amendate cu 80.000 lei

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.05.2024 - 13:45
Ți-au fost modificate termenii și condițiile unui credit? Băncile pot fi amendate cu 80.000 lei - Foto: Profimedia Images
Ți-au fost modificate termenii și condițiile unui credit? Băncile pot fi amendate cu 80.000 lei - Foto: Profimedia Images

Ți-au fost modificate termenii și condițiile unui credit? Băncile pot fi amendate cu 80.000 lei. Dacă eşti clientul unei bănci, la schimbarea termenelor de plată de exemplu, ori a unor condiţii de la credite, ei trebuie să fie informaţi.

SHARE

Ți-au fost modificate termenii și condițiile unui credit? Băncile pot fi amendate cu 80.000 lei. Dacă eşti clientul unei bănci, la schimbarea termenelor de plată de exemplu, ori a unor condiţii de la credite, ei trebuie să fie informaţi de creditor.

Este vorba de exemplu despre descrierea detaliată a schimbărilor care au apărut, precum şia modalităţilor în care pot reacţiona, reclamând ceva cu care nu sunt de acord, în modificări

Ți-au fost modificate termenii și condițiile unui credit? Băncile pot fi amendate cu 80.000 lei

OUG 15/2024, care a apărut acum două luni, transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei Uniunii Europene 2021/2.167, care stabilește măsuri privind administratorii și cumpărătorii de credite.

Apoi, clientul trebuie să afle și calendarul de punere în aplicare a modificărilor propuse la contractul de credit.

În plus, băncile trebuie să-și informeze clienții, înainte de a modifica contractele de credit, în legătură cu mijloacele de care dispun aceștia pentru a depune o reclamație, dacă nu sunt de acord cu schimbările anunțate.

Citeşte şi: 

Băncile trebuie să le transmită clienților informații legate de termenul în care trebuie formulată o astfel de reclamație, cât și denumirea (plus adresa) autorității competente la care clientul poate depune reclamația.

În cazul în care nu se achită de obligația de a transmite clienților, înainte de modificarea contractelor de credit, informațiile de mai sus, băncile riscă sancționarea cu amendă de la 10.000 la 80.000 de lei.

Practica băncilor, de a schimba termenele şi clauzele contractelor de credit fără să anunţe clienţii, durează de foarte mult timp.

Citeşte şi: 

Pentru persoanele juridice, lucrurile sunt simple: o firmă, când face un credit, negociază o sumă mai mare de bani decât o persoană fizică.

Foto: Profimedia Images

Pentru asta, foloseşte serviciile unui avocat fiscalist. Disucţiile pe clauze, cu banca, sunt detaliate extensiv şi negociate.

La o perosnaă fizică, lucrurile stau cu totul altfel. Există instituţia aşa-numitului "contract de adeziune": la semnarea contractului, ţi se pun în faţă cinci pagini faţă-verso, scrise cu corp 4, gri închis pe gri deschis.

Citeşte şi: 

Inspectorul de credit îţi spune: "Semnează aici". Dacă spui că iei şi studiezi acasă 48 de ore clauzele contractului, inspectorul de credit îţi spune: "Noi nu negociem termenii. Dacă nu vă convine, duceţi-vă la altă bancă".

OUG 15 este o evoluţie benefică, pentru că stabileşte măcar că eşti informat când se schimbă, ce se schimbă.

Oricum, discuţiile cu o bancă, ce înseamnă un întreg aparat birocratic şi tot felul de metode mai mult sau mai puţin subtile de persuadare a creditatului, sunt foarte dificile şi pot deveni tenssionate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te