SUA fac pași rapizi pentru intrarea primului SMR în exploatare comerciala din anul 2029

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.03.2023 - 17:04
SUA fac pași rapizi pentru intrarea primului SMR în exploatare comerciala din anul 2029. - Foto: NuScale
SUA fac pași rapizi pentru intrarea primului SMR în exploatare comerciala din anul 2029. - Foto: NuScale

În SUA, proiectul UAMPS (CFPP cu o centrala de tip SMR NuScale) a obținut aprobarea participanților pentru a trece la faza următoare la finalul lunii februarie 2023.

SHARE

În acest context, NuScale Power a plasat prima comandă de producție de materiale cu ciclu lung (LLM), pentru vasul superior al reactorului (RPV), la Doosan Enerbility, o companie de producție și inginerie de clasă mondială.

Comanda este pentru materiale esențiale pentru începerea fabricării primelor module de energie NuScale, care sunt programate să intre în exploatare comercială în cadrul Proiectului de energie fără emisii de carbon (CFPP) al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) din 2029.

În plus, NuScale și Doosan s-au aliniat pentru a fabrica module suplimentare pentru viitoarele proiecte de centrale electrice NuScale VOYGR SMR cu date de livrare similare. 

„Finalizarea și transmiterea acestei comenzi către partenerul nostru de incredere, Doosan, arată tranziția NuScale către faza de fabricație a modulelor noastre și evidențiază poziția noastră avansată pe piață pentru a implementa tehnologia noastră SMR până la sfârșitul deceniului", a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale. 

"Relațiile noastre puternice cu parteneri experimentați precum Doosan demonstrează lanțul de aprovizionare global robust al NuScale și ne poziționează pentru a răspunde interesului tot mai mare pentru centralele VOYGR NuScale pe care îl observăm în întreaga lume", a adăugat acesta.

„Comisia de reglementare nucleară din SUA (NRC) a emis recent o normă finală pentru a certifica designul inovator SMR al NuScale, ceea ce atestă statutul NuScale de tehnologie de vârf pe piața globală SMR", a declarat Jongdoo Kim, șeful Grupului de afaceri nucleare al Doosan Enerbility, adăugând că „Doosan este mândră să ia parte la construcția unui SMR NuScale, oferind proiecte de energie curată și fără emisii de carbon pentru a combate schimbările climatice."

În vederea pregătirii comenzii, NuScale și Doosan au inițiat un efort în aprilie 2022 pentru a finaliza producția pentru matrițele de forjare pentru RPV-ul superior.

Pornind de la această finalizare, noua comandă de producție de materiale cu ciclu lung (LLM) include piese forjate grele, tuburi pentru generatorul de abur și materiale de sudură pentru șase RPV-uri superioare. Greutatea totală estimată a materialelor pentru șase RPV-uri superioare este de peste 2.000 de tone.

Pe lângă Doosan, NuScale continuă să își consolideze pregătirea lanțului de aprovizionare prin coordonarea cu lista sa robustă de furnizori și producători de clasă mondială din SUA și din străinătate.

Plasarea comenzii materialelor cu ciclu lung de productie s-a facut in contextul aprobarii continuarii proiectului UAMPS (CFPP cu o centrala de tip SMR NuScale) la finalul lunii februarie 2023.

26 din 27 de entități publice de energie electrica ale Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) au votat pentru continuarea dezvoltării primei centrale nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) NuScale Power VOYGR-6 cu șase module, prima de acest tip.

Cei 26 de participanți la proiect - abonați care ar putea în cele din urmă să preia părți din energia proiectului - și-au luat angajamente financiare în luna februarie 2023 pentru a continua CFPP Angajamentele au determinat Comitetul de gestionare a proiectului CFPP (Carbon Free Power Project) să aprobe, la 28 februarie, un buget și un plan de finanțare revizuite, permițând proiectului de pionierat să treacă în faza următoare, care va implica finalizarea și depunerea unei cereri de licență de operare combinată (COLA) la Comisia de reglementare nucleară (NRC).

Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), o subdiviziune politică a statului Utah, care deține în totalitate CFPP LLC - entitatea înființată pentru a dezvolta, construi și opera primul proiect SMR de acest tip la un sit al Idaho National Laboratory (INL) din Idaho Falls, Idaho - a declarat marți că COLA este în curs de depunere la NRC în ianuarie 2024.

Construcția proiectului ar putea începe în 2026, iar primul modul VOYGR-6 ar urma să fie pus în funcțiune până în decembrie 2029. Toate modulele sunt programate să intre în funcțiune până în noiembrie 2030.

„Aprobarea copleșitoare" a participanților la proiectul CFPP pentru continuarea proiectului este notabilă, luand in calcul cea mai recenta estimare a costurilor proiectului de clasa 3 al NuScale și Fluor, care a crescut fata de estimarea initiala a costului energiei electrice (LCOE) de 58 $/MWh (în dolari din 2020), ceea ce confirma interesul si aprecierea beneficiilor oferite de o centrala SMR NuScale pe termen lun.

Cea mai recentă estimare a costurilor pentru proiectul "Carbon Free Power Project" (CFPP), de 89 USD/MWh, reflectă o piață financiară în schimbare și presiuni inflaționiste asupra lanțului de aprovizionare cu energie care nu au mai fost observate de peste 40 de ani.

CFPP s-a maturizat pentru a face față, a înțelege și a aborda aceste provocări cu care trebuie să se confrunte și alte tehnologii și opțiuni de generare similare.

De exemplu, rata dobânzii de referință utilizată pentru modelarea costurilor proiectului a crescut de la aproximativ 3 % la 5 % din iulie 2020, iar indicii de preț pentru mărfuri-cheie, cum ar fi oțelul structural fabricat și țevile din oțel carbon, au crescut cu 45 % în aceeași perioadă.

Ceea ce este important de înțeles în legătură cu estimarea actualizată a costurilor este faptul că aceasta reflectă peisajul în schimbare pentru dezvoltarea tuturor infrastructurilor, inclusiv a proiectelor energetice, și este influențată în principal de impactul extern, nu de dezvoltarea proiectului sau de o schimbare a competitivității costurilor în ceea ce privește domeniul de aplicare a proiectului NuScale.

Costul țintă de 89 USD/MWh este specific proiectului CFPP dezvoltat în SUA și include costul pe durata de viață a centralei, inclusiv finanțarea, costuri neprevăze, forța de muncă și materialele de construcție, combustibilul, operațiunile și, foarte impoartant, costul cu dezafectarea (care nu este de obicei estimat de alte tipuri de tehnologii de productie de energie).

Pentru proiectul care urmează să fie dezvoltat în România, o estimare a costurilor specifică proiectului va fi finalizată în timpul studiului FEED și va reflecta condițiile specifice ale pieței românești.

La inceputul anului 2023 compania de proiect RoPower pentru dezvoltarea SMRului in Romania a anuntat semnarea contractului cu NuScale pentru etapa preliminara a Studiului FEED.

Proiectul de opt luni include evaluearea impactului asupra mediului, inclusiv investigații geotehnice de subsol, precum si elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

„În ciuda costurilor în creștere ale proiectului, resimțite la nivel mondial de toate proiectele energetice mari din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a escaladării rapide a inflației la produse de bază, cum ar fi plăcile fabricate și oțelul structural, sârma de cupru și cablurile, nemaiîntâlnite de peste 40 de ani, participanții au considerat în mod covârșitor ca proiectul CFPP (n.r. cu o centrala SMR de tip NuScale) ramane in continuare valabil si este o sursa cheie de energie pentru viitor”, a declarat  Mason Baker, CEO și manager general al UAMPS.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te