ȘOC Benzina a ajuns și 2,7 €/l la pompă în Italia. În România, 1,4 €/l. Cât e în Bulgaria, Grecia

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.08.2023 - 19:06
Benzina a ajuns și 2,7 €/l la pompă în Italia. În România, 1,4 €/l. Cât e în Bulgaria, Grecia - Foto: captură video

Prețurile carburanților au explodat în ultima perioadă. În România, benzina a ajuns 7,12 lei (1,42 €) și motorina, 7,33 lei (1,46 €). Dar în Italia scumpirea este absolut șocantă. Un litru de benzină ajuns să se vândă la pompă și cu 2,7 €.

SHARE

La unele stații de carburanți de pe autostrăzile din Italia, de exemplu pe A8 Varese-Milano, litrul de benzină ajuns să se vândă la pompă și cu peste 2,7 €. Un plin pentru o mașină de clasă medie ajunge astfel peste 135 € (50 litri). 

Nici motorina nu e „ieftină”. Litrul se vinde și cu 2,63 €, plinul de 50 de litri costând și 131,5 €. 

Asociația pentru protecția consumatorilor Assoutenti a anunțat că va notifica Guardia di Finanza (Garda Financiară din Italia) în ceea ce îi privește pe distribuitorii de carburanți care practică prețuri de listă și cu 35% mai mari decât media prețurilor la benzină și motorină de pe autostrăzile din Italia, relatează ilsole24ore.com.

„Vrem să înțelegem cum este posibil să se vândă un litru de benzină în regim de autoservire la 2.722 de euro pe litru și care sunt motivele unui preț atât de astronomic.

Pentru un rezervor plin al unei mașini medii înseamnă să cheltuiești 136,1 euro buni. Distribuitorul în cauză aplică prețuri cu 35% mai mari decât media pe autostradă ”, a declarat președintele Assoutenti, Furio Truzzi.

„Guardia di Finanza va trebui să facă lumină, având în vedere că de astăzi prețul mediu al benzinei în regim de autoservire vândut pe autostradă este de 2.017 euro pe litru. Din aceste motive, și în interesul exclusiv al șoferilor care traversează A8, vom cere Fiamme Gialle să efectueze o inspecție la distribuitorii de carburanți, verificând faptele și dobândind documentația utilă pentru a înțelege cum este posibil să vindă benzină la prețuri atât de mari”, a adăugat Truzzi.

Citește și: Ce sunt e-fuels, combustibilii care salvează mașinile pe benzină și motorină din 2035. Litrul e 54 €

Prețurile medii la carburanți în Italia

Prețul mediu al benzinei pe autostrăzile din Italia este 2.017 euro pe litru (14 august). Vineri, 11 august, era de 2.014 euro pe litru.

Un litru de motorină costă, în medie, pe autostrăzile din Italia 1.921 euro pe litru,  iar GPL-ul se vinde cu 0.842 euro pe litru. 

Citește și: Prețurile carburanților au luat-o „razna”. Avertismentul experților: „Ne așteptăm la scumpiri”

În România, benzina a ajuns 7,12 lei (1,42 €) și motorina, 7,33 lei (1,46 €). Cât costă carburanții în Bulgaria și Grecia

În urma scumpirilor scuccesive din ultimele zile, în România, benzina a ajuns 7,12 lei (1,42 €) și motorina, 7,33 lei (1,46 €), potrivit peco-online.ro.

Comparativ cu luna trecuta, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 7.0% în România, ceea ce înseamnă că un plin (50 litri) costă astăzi cu 23,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 10.0% în România, ceea ce înseamnă că un plin (50 litri) costă astăzi cu 33,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

România se află astfel pe locul al 3-lea în Uniunea Europeana în topul țărilor cu cea mai ieftina benzină, după Bulgaria și Malta.

În cazul motorinei, țara noastră este situată tot pe locul 3 între UE în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, tot după Bulgaria și Malta.

Prețuri medii la carburanți în Bulgaria: benzină - 1,36 euro/litru; motorină - 1,32 euro/litru; GPL - 0,54 euro/litru

Prețuri medii la carburanți în Grecia: benzină - 1,96 euro/litru; motorină - 1,71 euro/litru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te