Șeful ANAF lasă o „gaură” de 9 miliarde lei. Ar acoperi creșterea salariilor profesorilor pe 3 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.05.2023 - 09:15
Lucian Heiuș lasă o gaură de 9 miliarde - Foto: anaf.ro
Sursa foto: hotnews.ro

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a lăsat un minus de 9 miliarde față de estimările făcute când s-a întocmit bugetul pe anul 2023. Cu acești bani se putea acoperi creșterea de 25% a salariilor cerută de profesori, pe 3 ani.

SHARE

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a părăsit funcția de șef al ANAF pentru a-i face loc unui PSD-ist, potrivit protocolului pe baza căruia PSD preia guvernarea.

Din documente, reiese că Heiuș lasă un minus de 8,9 miliarde de lei față de ce s-a estimat că se va colecta în bugetul din 2023. Direcția de Administrare a marilor Contribuabili a colectat cu 8,4 miliarde de lei mai puțin așa cum se vede din tabelul alăturat.

Citește și: Șeful de sindicat SANITAS, Leonard Bărăscu: 11.000 €/lună, case în Predeal și Costinești. Cere grevă

Șeful ANAF lasă o „gaură” de 9 miliarde lei

Suma de 8,9 miliarde pe care ANAF nu a reușit să o colecteze ar fi putut acoperi creșterea de 25% a salariilor profesorilor. Timp de 3 ani.

Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie.

Ce înseamnă o creștere a salariilor profesorilor cu 25%? Posibilitatea unui calcul ne-a fost oferită de Ligia Deca, ministrul, destul de absent al Educației, în aceste negocieri. Ea a estimat că, o creștere a salariilor profesorilor cu 60%, ar însemna un efort bugetar de 6 miliarde de lei.

Citește și: Salariile profesorilor ar crește cu 60%. Efortul bugetar ar fi de 8 miliarde de lei pe an

O regulă matematică simplă arată că o creștere a salariilor cu 25% ar însemna un efort bugetar de 2,7 miliarde pe an.

Ce bilanț a prezentat Heiuș

El a afirmat că în 2022, ANAF a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, şi s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, spune șeful demisionar al ANAF.

În plus, în luna aprilie 2023, instituţia a trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-şi pot justifica veniturile.
Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te