Șeful ANAF, amenințat cu moartea. Un timișorean nu a putut justifica suma de 5 milioane de euro

DE Alex Darvari | 25.09.2022 - 17:36
Şeful ANAF, Lucian Heiuş, - FOTO: BZI

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat că, în acest an, instituţia pe care o conduce a adus la bugetul de stat peste 240 de miliarde de lei, iar până la finalul anului estimează să aducă o sumă totală de peste 370 de miliarde de lei.

SHARE

Lucian Heiuş a prezentat suma adusă de ANAF la bugetul de stat în primele 8 luni ale acestui an. ”Dacă ne comparăm cu veniturile realizate anul trecut, avem o creştere de 22,4 la sută, ca indice nominal, iar 12,5 ca indice real, ţinând cont şi de inflaţie şi creştere economică.

Practic, în 8 luni de zile am reuşit să aducem la bugetul de stat 246,2 miliarde de lei, iar ca urmare a ultimei rectificări bugetare, până la finalul anului, total încasări pe care trebuie să le realizeze ANAF se cifrează undeva în jur de 375,9 miliarde de lei”, a declarat Heiuş.

Întrebat, de asemenea, despre controalele pe care ANAF le face la persoane fizice care aveau diferenţe între veniturile reale şi cele declarate, şeful ANAF a explicat că Direcţia care face aceste controale este înfiinţată de 11 ani. ”Am intensificat controalele începând de la 1 iulie, pe acest domeniu de activitate. Legislaţia şi Direcţia generală de verificare a veniturilor persoanelor fizice a funcţionat de vreo 11 ani, deci nu a fost un lucru nou, dar acest tip de controale s-au făcut mai timid. Este foarte greu, am observat că există persoane fizice care îşi permit nişte cheltuieli care nu sunt în corelaţie cu veniturile pe care ei le realizează.

Aşa a apărut această Direcţie, care la început a fost ca o mare revoluţie în ANAF, dar care s-a stins treptat şi a ajuns să facă un număr redus de controale la nivel anual”, a afirmat Heiuş. Lucian Heiuş a precizat că a solicitat intensificarea de controale.

”Luând de 4 luni şi jumătate conducerea ANAF, unul dintre obiective a fost intensificarea acestor controale şi ca să am garanţia că într-adevăr ceea ce bănuiam eu că se întâmplă, am solicitat să se facă o analiză de risc la nivel naţional, bineînţeles pe 5 ani de zile, şi a reieşit acea sumă mare şi ca număr şi ca şi valoare, care mie mi-a confirmat că trebuie să intensificăm controalele. Începând cu 1 iulie, într-adevăr, am delegat 100 de inspectori spre această Direcţie, între timp am emis şi nişte ordine de preşedinte ca să pot extinde competenţa pe aceste categorii şi rezultatele încep să apară. Media lunară, vă pot spune pe iulie şi august, pe care o găsim ca diferenţă între venitul declarat şi cel estimat este în jur de 20 milioane de lei, iar impozitele calculate sunt undeva în jur de 5 milioane lei. Rezultatele mult mai spectaculoase vor fi pe sfârşitul anului”, a declarat Lucian Heiuş. Şeful ANAF a dezvăluit că diferenţa cea mai mare între venitul declarat şi cel realizat a fost la o persoană fizică din Timişoara.

”În luna august cea mai mare sumă a fost pe o persoană fizică din Timişoara, diferenţa a fost de 4,6 milioane lei, iar impozitul calculat a fost de un milion şi un pic de lei. Am mers pe ultimii 5 ani de zile, pentru că tot ce iese din cei 5 ani este perioada de prescripţie”, a declarat Heiuş.

Șeful ANAF a sspus că, în urma controalelor începute la persoanele fizice, a început să primească telefoane de amenințare. „Este normal când ai o astfel de funcție”, a spus Heiuș, care a precizat că este apelat de pe cartele pre-pay și că nu se sperie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te