Șefa Băncii Europene, îngrijorată de posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă. Ce propune

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.01.2024 - 08:43
Șefa Băncii Europene, îngrijorată de posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă. Ce propune - Foto: Profimedia Images

Șefa Băncii Centrale Europene se declară îngrijorată de posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă și pledează pentru o Europă mai puternică, explicând că „cea mai bună apărare este atacul”.

SHARE

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat vineri că Europa trebuie să fie ”puternică acasă” şi să treacă la ofensivă, în faţa unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, transmite News.ro, citând CNBC.

”Cea mai bună apărare, dacă aşa vrem să privim lucrurile, este atacul”, a spus Lagarde la Forumul Economic Mondial de la Davos, ca răspuns la comentariile despre perspectivele pentru Europa după viitoarele alegeri din SUA.

”Pentru a ataca corect, trebuie să fii puternic acasă. A fi puternic înseamnă a avea o piaţă puternică şi profundă. Având o adevărată piaţă unică”, a adăugat ea.

Citește și: Cursa pentru Casa Albă 2024: Trump a câştigat primarele republicane din Iowa. Cu cine se bate

Șefa Băncii Europene, îngrijorată de posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă

Europa se confruntă cu un viitor incert în relaţia cu cel mai apropiat aliat internaţional, în urma alegerilor din SUA.

Realegerea preşedintelui american Joe Biden ar continua probabil situaţia actuală, în timp ce o victorie pentru Trump, care este unul dintre favoriţi pentru a câştiga nominalizarea republicană, ar putea reduce sprijinul economic şi politic.

Având în vedere acest lucru, Lagarde a spus că Europa ar trebui să investească mai mult pe pieţele sale de capital pentru a finanţa investiţii, cum ar fi, de exemplu, în tranziţia verde.

Posibilitatea ca Trump să câştige un al doilea mandat la Casa Albă a fost un subiect fierbinte la întâlnirea liderilor politici şi de afaceri din Elveţia săptămâna aceasta.

În timpul primului său mandat, Trump a criticat adesea dependenţa economică a Europei de SUA, inclusiv în cadrul NATO.

Citește și: NATO cere Occidentului să se pregătească de „război total” cu Rusia. Când începe urgia?

De atunci, el a vorbit despre retragerea finanţării SUA pentru Ucraina, pe care o consideră o problemă europeană.

Lagarde a vorbit în cadrul unui panel al Bloomberg alături de ministrul german de Finanţe Christian Linder, care a fost de acord că investiţiile pe piaţă sunt cea mai bună cale pentru Europa de a-şi îmbunătăţi autosuficienţa.

Acest lucru este deosebit de important în faţa subvenţiilor masive din SUA pentru proiecte ecologice, a menţionat el.

”Trebuie să evităm o cursă de subvenţii. Nu ne putem permite. Dezavantajul nostru competitiv în comparaţie cu SUA nu este cel al subvenţiilor, ci funcţia pieţei noastre private de capital”, a spus Linder, menţionând că nu este clar dacă un astfel de sprijin va fi continuat sub o nouă administraţie republicană.

Linder a adăugat că o astfel de investiţie ar ajuta Europa să promoveze o relaţie transatlantică mai puternică, în special cu o conducere mai eurosceptică de cealaltă parte a Atlanticului.

”A fi un partener atractiv la nivelul de egalitate când vine vorba de situaţia economică şi când vine vorba de o împărţire echitabilă a poverii sub umbrela NATO, este tot ce putem face pentru a fi într-un parteneriat bun cu Statele Unite”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te