Se fac foraje pe Autostrada Ploiești – Brașov. Dar nu pentru lucrări, ci pentru proiect

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 24.02.2024 - 08:18
Se fac foraje pe Autostrada Ploiești – Brașov. Dar nu pentru lucrări, ci pentru proiect - Foto: bizbrasov.ro

Autostrada Ploiești – Brașov rămâne un vis îndepărtat. Nu e gata nici pe hârtie. Abia se fac foraje geotehnice pentru completarea și revizuirea studiului de fezabilitate, după ce varianta finală de traseu a fost avizată în iulie 2023 de CNAIR.

SHARE

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că în această perioadă sunt efectuate lucrări pentru completarea și revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada București-Brașov, tronsonul Ploiești-Brașov.

Se fac foraje pe Autostrada Ploiești – Brașov. Dar nu pentru lucrări, ci pentru proiect

Concret, sunt executate foraje geotehnice și investigații geofizice pentru întocmirea studiului geotehnic, parte a documentației pentru proiectarea viitoare autostrăzi.

Citește și: Ce autostradă va costa 175.000.000 lei/km nu traversează niciun munte. Va fi finalizată în 2029

„În prezent, pe teren sunt prezente cinci instalații de foraj care execută investigații geotehnice pe zona cuprinsă între km. 0+000 și km. 26+500, pe raza localităților Bărcănești și Florești.

Din foraje sunt prelevate probe tulburate și netulburate pentru realizarea încercărilor de laborator geotehnic, care au ca scop obținerea parametrilor geotehnici necesari proiectării”, au precizat reprezentanții CNAIR, informează bizbrasov.ro.

Autostrada Ploieşti - Braşov are un cost estimat de 5,5 miliarde de euro, fără TVA. Șantierul ar putea începe cel mai devreme în 2026-2027

Varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti - Braşov a fost avizată în iulie 2023 de CNAIR, costul estimat al proiectului fiind de 5,5 miliarde de euro, fără TVA, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe Facebook.

„Am avizat astăzi în CTE - CNAIR varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti - Braşov! În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian - Râşnov) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) şi 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcţia autostrăzii este de 5,5 miliarde euro fără TVA”, a notat Pistol.

Citește și: Cei 140 de kilometri fantomă de pe Autostrada Transilvania. A fost promisă din 2003, pentru 2012

În octombrie 2023, însă, Mariana Ioniță, un fost director CNAIR și actual secretar general în Ministerul Transporturilor, a spus că "Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu… de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de îndată în operă, nemodificate. Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te