România schimbă strategia și alocă din 2024 un buget cu 57% mai mare Educației. Recordul anilor

DE Alexandra Lupascu | 07.11.2023 - 16:34
România schimbă strategia și alocă din 2024 un buget cu 57% mai mare Educației. Recordul anilor Foto: facebook/ Marcel Boloș

Bugetul Educaţiei pentru 2024 va fi unul extrem de consistent, cu aproape 57% mai mare faţă de cel alocat pentru acest an, a anunțat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a făcut mai multe precizări despre cum s-au împărțit banii între ministere, în bugetul pentru anul viitor.

SHARE

Bugetul Educaţiei pentru 2024 va fi unul extrem de consistent, cu aproape 57% mai mare faţă de cel alocat pentru acest an, a anunțat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a făcut mai multe precizări despre cum s-au împărțit banii între ministere, în bugetul pentru anul viitor.

"A avut loc o primă discuţie în coaliţie despre bugetul pentru anul 2024 şi au fost enunţate primele cinci principii care vor sta la baza acestuia. 

Întâi de toate, bugetul este orientat pe investiţii, cu investiţiile importante pe care le realizăm în acest an din fonduri europene şi eforturile pe care le facem pentru ca investiţiile din fondurile europene să fie prioritare şi să poată fi duse la bun sfârşit, aşa cum sunt prevăzute în regulile Comisiei Europene", a afirmat ministrul Boloş, conform Antena3.

România schimbă strategia și alocă din 2024 un buget cu 57% mai mare Educației. Recordul anilor

El a precizat că în 2024 se porneşte la drum cu un portofoliu de proiecte care va asigura şi o continuare a absorbţiei, dar şi cu un buget consistent alocat în continuare investiţiilor.

"Pot să vă spun că bugetul orientativ pentru investiţii în anul 2024 este peste cel alocat în prezent.

Să nu uităm că, în prezent, peste 110 miliarde au fost alocate în buget pentru investiţii, respectiv un procent de 7,2% din PIB şi, în felul acesta, politica investiţională pentru anul 2024 are ca prioritate fondurile europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi resursele alocate din bugetul de stat pentru ceea ce înseamnă programul Anghel Saligny, un program care, în esenţă, este axat pe infrastructură, mai ales de drumuri, apă, canalizare şi racordare la gaz în mediul rural", a adăugat ministrul.

În context, şeful de la Finanţe a subliniat că o alocare importantă de resurse din bugetul de stat vizează în special dezvoltarea comunităţilor rurale.

"Al doilea mare principiu care a fost agreat în coaliţia de guvernare este cel cu privire la marile servicii publice - şi mă refer aici în special la Educaţie şi la Sănătate, Educaţia, având un buget planificat şi agreat, atât din perspectiva componentei de investiţii, cât şi a componentei de funcţionare. 

Un buget record pe care n-am să îl menţionez acum, pentru că cifrele pot să mai suporte ajustări, respectiv modificări, dar cu siguranţă investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, împreună cu investiţiile care vin din Politica de Coeziune, plus creşterile salariale care s-au acordat deja încă din luna iulie 2023, fac ca acest buget să fie unul extrem de consistent, aproape cu 57% mai mare faţă de bugetul alocat pentru acest an", a susţinut Boloş.

Sănătatea primește bani mai mulți

De asemenea, un buget consistent este alocat şi Sănătăţii, prin PNRR şi Programul Operaţional de Sănătate.

"Aici suntem în aceeaşi situaţie, în care investiţiile care vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care se adaugă alocările din Programul Operaţional de Sănătate, care sunt peste 3,6 miliarde euro, fac ca, alături de componenta de funcţionare pentru sănătate, să avem de asemenea un buget ambiţios alocat pentru domeniul de sănătate", a dat acesta asigurări.

Citește și: Ponta: 1.000.000 € pe an din consultanță. A luat 400.000 € ca avocat deși a intrat în barou pe fals

Potrivit ministrului, al treilea principiu pe care va fi construit bugetul pentru anul viitor este "cel al asigurării şi creşterii încasărilor la bugetul de stat, precum şi măsurile de combatere a evaziunii fiscale, care sunt cuprinse în Legea privind măsurile fiscal-bugetare, şi care vor intra în vigoare începând de sâmbătă".

Citește și: Noul șef al CNATDCU a dat verdict de neplagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta

În opinia sa, toate aceste măsuri duc la o încasare suplimentară de venituri la bugetul de stat.

"Al patrulea principiu important este cel de utilizare raţională a cheltuielilor de funcţionare ale instituţiilor statului, demersuri pe care le-am realizat şi până în prezent.

După cum se ştie, sunt trei seturi de măsuri care au stat la baza acestei utilizări eficiente a fondurilor alocate serviciilor publice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te