Noul șef al CNATDCU a dat verdict de neplagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.01.2020 - 13:27
Inquam Photos

Omul pus să verifice plagiatele din România a albit doctoratul lui Victor Ponta. Horia Iovu va conduce activitatea operațională a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

SHARE

La finalul anului trecut, președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop admitea, pentru Newsweek România că nu are timp să conducă instituția care analizează plagiatele din România. Ioan-Aurel Pop este și președinte al Academiei Române.

El a declarat pentru Newsweek România: „De altminteri, după Sărbători, voi expune situaţia în fata conducerii Ministerului Educaţiei şi îmi voi da demisia. Nu am participat, din păcate, în ultimele şase luni, decât la un Consiliu General (în decembrie), dar nu am putut rămâne până la final (din pricina obligaţiilor de la Academie)”, a pus Ioan-Aurel Pop.

Sărbătorile au trecut și, într-adevăr, profesorul Pop a renunțat la conducerea CNATDCU.

„Domnul Academician Ioan-Aurel Pop a stabilit, împreună cu Consiliul General (CG) al CNATDCU, să delege vicepreședintelui CNATDCU, prof. univ. dr. Horia Iovu, activitatea operațională a consiliului. Prin urmare, la ora actuală, activitatea operațională la nivelul CNATDCU este coordonată de prof. univ. dr. Horia Iovu, vicepreședinte CNATDCU, astfel că toate documentele emise de acest consiliu poartă doar semnătura acestuia”, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației pentru Newsweek România.

Citește și: Ioan-Aurel Pop nu reunoaște verdictul de neplagiat data lui Ioardache

Cine este Horia Iovu

În iulie 2012, opt profesori universitari din Consiliul Naţional de Etică, printre care și Horia Iovu, au decis că teza de doctorat a lui Victor Ponta nu este un plagiat. Ei au spus că au preluat concluziile raportului întocmit de trei experţi în drept. 

Deşi şi-a asumat verdictul CNE, Horia Iovu a spus că nu înţelege totuşi cum o lucrare în care sunt 85 de pagini copiate nu este plagiat, subliniind că dacă lucrarea de doctorat analizată era în domeniul ingineriei, "fără îndoială că era plagiat".

"Cei trei experţi în drept au spus toţi acelaşi lucru, noi am preluat concluziile raportului experţilor. Noi suntem ingineri, ne pricepem extrem de puţin. Ar trebui ca specialiştii de la Consiliul Naţional de Etică să se întâlnească cu cei de la Comisia de Etică a Universităţii şi să se ajungă la o concluzie comună. Noi am analizat teza dlui Ponta pentru că era vorba de un demnitar, şi aşa prevede legea", a declarat pentru Gândul Horia Iovu.

Consiliul Național de Etică (CNE) s-a dovedit profund politizat, dând, în anii următori, decizii de neplagiat în alte cazuri controversate: Gabriel Oprea, Olguța Vasilescu sau Laura Codruța Kovesi. Între timp, a fost desființat.

Citește și: Ai albit un plagiat? PSD te promovează

Patru ani de amânări

Acest verdict a dus la tergiversarea lucrurilor în cazul lui Ponta. Abia în 2016, Consiliul General al CNATDCU a stabilit oficial că fostul premier Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Raportul comisiei de experţi a fost aprobat de Consiliul General al CNATDCU, în şedinţa de joi. Au fost 34 de voturi pentru adoptarea raportului şi o abţinere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te